У ніч на суботу почалося військове загострення ситуації у Нагірному Карабасі. Після 22-річного затишшя регіон вибухнув артилерійськими залпами. Кожна зі сторін — Вірменія і Азербайджан — звинувачують одна одну в початку війни, повідомляє «Євроньюс».

Зазначимо, що Нагірний Карабах в односторонньому порядку проголосив незалежність від Азербайджану після війни 1988—1994 років. Карабаський конфлікт переріс у повномасштабні військові зіткнення в 1991—1994 роках. У Баку вважають території, які зайняті НКР, окупованими.
Міжнародна спільнота одразу засудила сутички в регіоні та закликала обидві країни до переговорів. Зокрема, Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр закордонних справ Німеччини, яка цього року головує в ОБСЄ, заявив, що «воєнного розв’язання конфлікту не може бути», і наполіг на переговорах між країнами.
В ООН висловили позицію генерального секретаря Пан Гі Муна: «Його особливо непокоїть застосування важких озброєнь і велика кількість жертв, зокрема і серед цивільного населення», — йдеться у заяві ООН, інформує DW. Пан Гі Мун також закликав вжити кроків для деескалації ситуації. Після низки подібних заяв міністерство оборони Азербайджану в неділю заявило про одностороннє припинення бойових дій. Відомство також вказало на те, що країна продовжить свій наступ, якщо сили Вірменії не припинять обстріли населених пунктів і бойових позицій.
Попри це на більшій частині лінії зіткнення у Нагірному Карабасі тривають бойові дії, у результаті яких загинуло щонайменше 33 людини.
Офіційні джерела з Вірменії і Азербайджану повідомляють, що під час останнього конфлікту загинуло принаймні 30 військовослужбовців і 3 мирні жителі. «За оцінкою неофіційних джерел, кількість поранених перевищує 200», — йдеться у доповіді Управління з координації гуманітарних питань.
За даними ООН, бої ведуться поблизу сіл, де мешкає понад 14 тисяч осіб. Поки що немає інформації про збитки, завдані інфраструктурі, а також евакуацію цивільних осіб чи гуманітарні потреби.
У МЗС РФ заявили, що російська сторона приступила до консультацій з партнерами-співголовами Мінської групи ОБСЄ щодо ситуації у регіоні. Москва закликає сторони конфлікту до стриманості й негайної відмови від будь-якого насильства.
У свою чергу, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що в конфлікті у Нагірному Карабаху «до самого кінця» підтримуватиме Азербайджан.

 

 

Наслідки обстрілів у Нагірному Карабасі. Поранених солдатів відправляють до лікарень в Тертерському районі Азербайджану, який межує із Нагірно-Карабаським регіоном.

Фото Ajnj Xіnhua/Укрінформ.