Усі маяки та «дедлайни», які ставив перед парламентом Президент, уже перейдено, а обіцяного переформатування коаліції та уряду чекаємо досі. Увесь минулий пленарний тиждень у парламенті говорили про можливість коаліції «на чотирьох» — тобто з чотирьох фракцій, то «коаліції трьох», а то вже і про «серця двох»: коаліцію з двох найбільших фракцій — Блоку Петра Порошенка і «Народного фронту». Розпочалося активне входження позафракційних депутатів (хоча й не мажоритарників, а обраних за списками інших партій) до фракції БПП. Тоді як часу на маневри та роздуми залишається дедалі менше. Депутати опинилися перед вибором: або об’єднатися і домовитися, або дочасні парламентські вибори.

 

Після повернення із США Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам вкотре заявив, що питання врегулювання політичної кризи, визначення кандидатури нового Прем’єр-міністра, формування нового уряду і коаліції народні депутати мають вирішити найближчим часом. «У Вашингтоні я заявив, що це точно не питання місяців і тижнів, це питання днів і годин, — сказав глава держави. — Наголошую на тому, що бажано першого парламентського тижня роботи країна повинна мати нового Прем’єра, нову коаліцію, нову програму дій уряду, яка гарантуватиме стабільну роботу коаліції та уряду». Нинішній тиждень депутати працюватимуть у комітетах, а ось наступні два — з 12 по 22 квітня будуть пленарні.


Конституція надає Президентові 30 днів для того, щоб відреагувати на відсутність коаліції. Якщо коаліцію не створено — він має право розпустити парламент. «Підкреслюю, що парламент цих 30 днів не має. Я не збираюся їх давати. І в перший день я чекаю, що це рішення (формування нової коаліції та уряду. — Ред.) буде прийнято», — сказав Петро Порошенко. Президент переконаний, що нова програма дій Кабінету Міністрів обов’язково має включати програму реформ, співробітництво з МВФ, імплементацію Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, реалізацію Мінських домовленостей, рішучі кроки в боротьбі з корупцією — запровадження електронного декларування, активізація роботи Антикорупційного бюро та Антикорупційної прокуратури. Глава держави сподівається, що коли всі ці складові міститимуться у програмі нового уряду, буде проведено й ініційовану ним конституційну реформу в частині децентралізації та правосуддя.

Двері відкриті для всіх

У пропрезидентській фракції БПП знову заговорили про те, що треба прагнути не зменшувати кількість коаліціянтів, а розширювати. «Європейський підхід цивілізований — старатися не зменшити кількість учасників коаліції, а збільшувати її за можливості, щоб процес був інклюзивний і мав більше підтримки», — заявив в ефірі одного з телеканалів народний депутат від Блоку Петра Порошенка Павло Різаненко. За його словами, найбільші парламентські фракції відкриті до того, щоб розширити «формат двох». На думку депутата, можливість довходження до коаліції відкрита як для «Батьківщини», так і для Радикальної партії та «Самопомочі», але ця можливість може бути тільки на тих принципах і підходах, які поділятимуть усі учасники коаліції.


У свою чергу Ірина Луценко заявила, що БПП не хоче співпрацювати з тими парламентаріями, які не входили до старої коаліції «Європейська Україна». «Ми жодним чином не хочемо співпрацювати з тими парламентаріями, які не входили в стару коаліцію, — сказала вона. — Туди входило п’ять фракцій та позафракційні депутати. Таких позафракційних, які входили в коаліцію, було 46. Нині охочих зайти, позафракційних, — майже 15. Їхня основна теза, якщо вони входять, — що буде бачити округ? Тому йде питання правильного розподілу того сформованого бюджету на ті чи інші проблеми на округах».


Тим часом фракція «Народний фронт» підготувала та готова представити суспільству і партнерам по майбутній коаліції свої чіткі пропозиції до нової коаліційної угоди, — заявила в коментарі журналістам заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар. За її словами, в розробці пропозицій до нової коаліційної угоди особисто брав участь лідер партії «Народний фронт» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Водночас парламентарій уточнила, що йдеться саме про коаліційну угоду, а не про програму дій уряду, яку має розробляти кандидат у Прем’єр-міністри. В. Сюмар закликала всі депутатські фракції, які готові приєднатися до нової коаліції, так само розробити та оприлюднити свої конкретні пропозиції до коаліційної угоди. Фракція «Народний фронт» ініціювала позачергове засідання Верховної Ради (можливо, нинішнього тижня) з метою якнайшвидше вирішити політичну кризу.

Любов через ультиматуми

Якщо фракції, що формують нову коаліцію, хочуть побачити в її складі «Батьківщину», вони повинні виконати п’ять вимог, які мають кардинально змінити соціально-економічну політику в країні. Про це лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко невтомно твердила весь минулий тиждень і підтвердила в підсумковій телепрограмі «Подробиці тижня» в неділю. «Якщо курс зміниться, тоді «Батьківщина» буде діяти абсолютно прогнозовано. Ми увійдемо в нову коаліцію, підтримаємо новий уряд, не претендуючи на посади. Але це можливо лише за умови зміни курсу. Іншого варіанта входження «Батьківщини» в коаліцію немає», — наголосила політик.


П’ять вимог «Батьківщини» — це розірвання зв’язку кланів із політиками та призначення на посади міністрів фахівців, рекомендованих професійними колами, пролонгація мораторію на продаж сільськогосподарської землі, державна підтримка фермерів, виконання вимог підприємців, висунутих на Всеукраїнському бізнес-форумі (скорочення податків), зменшення до рівня економічно обґрунтованих комунальних тарифів, скасування податку на пенсії та індексація зарплат і пенсій. Ю. Тимошенко виступає категорично проти формування «коаліції на двох», називаючи це «шляхом Януковича».


У свою чергу лідер Радикальної партії Олег Ляшко наголосив, що його політична сила «готова до дострокових парламентських виборів, після яких мають відбутися перевибори Президента». Про це політик написав на своїй сторінці у Фейсбуці.


«Ми до виборів готові. Але Порошенко має запам’ятати: за парламент-ськими наступні будуть дострокові президентські вибори. Ми не дозволимо Президенту узурпувати владу», — наголосив лідер Радикальної партії.


Фракція «Самопоміч» участі в переформатуванні коаліції та уряду не бере. Її лідер Олег Березюк вважає, що нині в парламенті відбувається не що інше, як «фарс». «Справжні «власники парламенту» перетворюють парламентаризм на фарс, скуповуючи голоси, — заявив він. — Спочатку купують депутатів у парламенті. А потім тими депутатами-кнопкодавами, які залежать від людей, що перебувають поза межами парламенту, приймають закони, які руйнують інституційність держави і роблять людей бідними. Бо бідними людьми легше маніпулювати».