Як змінити ситуацію, що склалася на правому полі країни? Відповідь на це запитання шукали учасники круглого столу «Наступна реформа — реформа Конституційного Суду» за участі заступника Голови Верховної Ради Оксани Сироїд. Ішлося насамперед про те, що інститут Конституційного Суду не працює на належному рівні, оскільки потягом року ухвалив лише одне рішення. Та й те жорстко розкритикували в суспільстві. Однак не варто говорити про якісь зміни в цій частині в контексті змін до Основного Закону, як це пропонується нині. Таке переконання, зокрема, висловив колишній суддя Конституційного Суду відомий правник Володимир Шаповал.
«Ми в тому стані, коли законодавчими чи конституційними змінами справі не зарадиш», — зауважила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. — Ми в стані правового безкраю, який стосується діяльності будь-яких владних інститутів. Ми бачимо небажання Президента дослухатися до порад громадськості і змінити суддів Конституційного Суду. Це теж частина безкраю. Не казатиму вже про суди».
Серед причин, чому ми опинилися в такій ситуації, парламентарій виокремлює нерозуміння права і правного порядку, неможливість розрізнити закон від формальної законності. Це, на її думку, стосується всіх владних інститутів. Але найгірше, що цих розумінь немає в самих суддів Конституційного Суду. Для того, щоб проілюструвати свої слова, заступник глави парламенту пригадала процес, який стосувався розгляду на предмет конституційності закону про референдум. Саме тоді, каже вона, довелося переконатися, що люди в мантіях здебільшого не мають розуміння елементарної матерії філософії, на якій базується держава, не усвідомлюють, звідки походить влада, що таке люди і що таке народ. Не маючи цих знань, упевнена О. Сироїд, вони не можуть відчувати своєї ролі, яка спрямована на захист Конституції. У світі існує кілька методів тлумачення Основного Закону, каже парламентарій, але наш Конституційний Суд не застосовує жоден із них.
Говорячи про проблеми, з якими нині доводиться мати справу, законотворець звернула увагу на умисне підривання авторитету суддів, яке, за її словами, варто розглядати разом із політичною залежністю і безкарністю. Порядні люди уникають системи, стверджує О. Сироїд, а ті, хто потрапляє в систему, почуваються в ній дуже складно. Політик нагадала: нині в Конституційному Суді не заповнено дві вакансії від парламенту. Делегувати людей на ці посади не видається можливим, з огляду на те, що фактично це означатиме «віддати людину на поталу, знецінити її».
Для того, щоб почалися хоч якісь зміни, необхідно подолати безкарність. «Поки не настане політична, кримінальна чи дисциплінарна відповідальність, доти не буде змін», — сказала Оксана Сироїд. Тільки так можна досягти очищення лав, а тоді вже можна буде говорити й про те, що на звільнені місця зайдуть порядні люди.
Заступник Голови Верховної Ради звернула увагу і на те, що необхідно вже тепер почати «прагматично думати про те, за яким механізмом колись доведеться переглядати рішення Конституційного Суду». «Думаю, можна напрацювати навіть методологічні основи», — резюмувала вона. Водночас Оксана Сироїд закликала долучати до нинішніх процесів навколо реформування Конституційного Суду громадськість: «Треба бути більш жорсткими, безапеляційними і вимогливими». Однак без зміни балансу влади якісно оновити систему не вдасться, наголосила політик.