Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман сподівається, що нова коаліція та уряд будуть сформовані навколо чіткого плану дій, а політичні перемовини щодо їх формування будуть позбавлені популізму. Про це він заявив в інтерв’ю українським телеканалам.

Глава парламенту зазначив, що перемовини щодо створення нової коаліції тривають. «Найголовніше, що у рамках усіх цих переговорних процесів, які затяглися, сьогодні всі розуміють: перезавантаження уряду, коаліції — це не просто створення якихось посад, а реальний план дій із чітким і зрозумілим результатом. Це може бути критерієм нового об’єднання», — сказав В. Гройсман.

Також Голова Верховної Ради підкреслив, що у новому Кабміні неприпустимий популізм: «За десятки років він привів Україну в стан зубожіння — усім усе обіцяють, особливо з екранів телебачення». За словами В. Гройсмана, відсутність популізму та реальна боротьба з корупцією мають стати основою для об’єднання коаліції та формування уряду.

Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що чинна Коаліційна угода є достатньо якісною, питання лише в її виконанні. Він висловив переконання, що за умови формування «якісного уряду з реформістським ядром» та політичної підтримки коаліції у здійсненні справжніх реформ у напрямку європейської інтеграції та макрофінансової стабільності, «за рік роботи такого Кабміну можна забезпечити економічне зростання і глибину всіх потрібних сьогодні реформ».

Також керівник парламенту висловився за проведення реальної ефективної боротьби з корупцією «як з корупціонерами, так і з причинами її виникнення». Зокрема, за його словами, необхідно побороти корупцію на митниці, у соціальних фондах та на державних підприємствах. Це забезпечить десятки мільярдів гривень додаткових надходжень до Державного бюджету, підкреслив він.

Торкнувшись роботи законодавчого органу,  В. Гройсман зауважив, що минулого тижня вона було достатньо результативною. Так, народні депутати ухвалили низку фінансово-економічних рішень, зокрема щодо реструктуризації боргів позичальників, стабілізації ситуації у фінансовому секторі, на страховому ринку. «Усе те, що сьогодні може створити якісні інструменти для фінансового розвитку нашої країни», — сказав він.

Також народні депутати ухвалили законопроект щодо сімейних фермерських господарств. «Це означає, що сімейні фермерства вже можуть юридично співпрацювати з переробниками, з тими, кому вони постачають свою продукцію. Це робитиметься дуже швидко і якісно», — зазначив він.

Крім того, Верховна Рада ухвалила рішення щодо підвищення вивізного мита на металобрухт. «Ми сьогодні таким рішенням дали можливість розвивати національний продукт, створювати робочі місця. Це означає: і зарплата, і конкурентоспроможна економіка», — зауважив керівник парламенту.

Водночас В. Гройсман наголосив, що низка ухвалених законів стали результатом практичного обговорення і пошуку рішень щодо конкретних проблем. Одним із таких прикладів стало рішення щодо виплати заборгованостей із заробітних плат шахтарям та виділення фінансування на будівництво Нововолинської шахти №10, що триває десятки років. «Перших 100 млн. грн. (на фінансування будівництва шахти) закладені у бюджет. Я би сказав, це символ», — наголосив В. Гройсман.

Щодо планів на майбутнє, то, за словами     В. Гройсмана, парламент надасть територіальним громадам право управляти землею у межах та поза межами населених пунктів. Напрацьований народними депутатами законопроект передбачатиме, «що всім об’єднаним територіальним громадам будуть повністю передані у власність усі землі, які знаходяться у межах і поза межами населених пунктів цієї громади».

«Це історичне рішення. Маємо за декілька тижнів прийняти цей закон і землю в управління передати громадам. Громади мають отримати право управляти своїм ресурсом», — переконаний Голова Верховної Ради.

Також законопроект передбачає передачу земель в поки що не об’єднаних територіальних громадах в управління сільським радам. «Тобто кожна сільська рада розпоряджатиметься в межах і поза межами населених пунктів своєю землею. Раніше за них це робили чиновники Держгеокадастру», — зазначив керівник парламенту.

В. Гройсман нагадав, що від старту реформи місцевого самоврядування, одним із авторів та ініціаторів якої він був, минуло два роки. «З того моменту почалася реальна боротьба за місцеве самоврядування, — сказав він. — Вважаю, що це ключова реформа, яка поверне важелі впливу на владу громадянам».

За цей час, наголосив політик, на місця були передані значні повноваження, зокрема щодо реєстрації бізнесу та надання адміністративних послуг. Також у 2015 році було запроваджено фінансову децентралізацію, яка збільшила надходження до місцевих бюджетів на 40 відсотків. «Це означає, що громади мають право вимагати, щоб будували дороги, тротуари, садочки, школи. Там є ресурс, який теж буде основою розвитку місцевої економіки і робочих місць», — зауважив Голова Верховної Ради.

Крім того, в Україні створили основу для об’єднання територіальних громад і вже 159 громад виникли минулого року. Ще в 10 нещодавно відбулися перші вибори. «Все буде непросто у них, але вони пройдуть цей шлях і стануть сильнішими», — переконаний В. Гройсман.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН: 

«Нині момент істини. Сьогодні ситуація в країні є достатньо складною, і затягування процесу формування влади та ефективної роботи неприпустиме. За великим рахунком, люди сьогодні хотіли би отримати не просто перезавантаження — люди хочуть отримати владу, яка буде відповідальна, яка щомісяця демонструватиме, що вона робить і навіщо».