Ситуація

 

Здавалося, нові й нові підвищення тарифів, у тому числі й на електроенергію, мали б зробити енергетиків найбагатшими в країні. Адже драконівські санкції за несплату змушують громадян за світло платити регулярно. Але, як з'ясувалося, енергетики в боргах, як у шовках! Днями Господарський суд Запорізької області ухвалив рішення про виплату Державному підприємству "Енергоринок" 720 мільйонів гривень. Зробити це має, до того ж протягом трьох роківкомпанія "Запоріжжяобленерго". Саме та, нагадаємо, що вимагає від громадян негайної сплати за рахунками. І в разі недопуску контролерів до приладів обліку лякає негайним відключенням.

 

У компанії пояснюють свою заборгованість у 605 мільйонів гривень (решта -- санкції та компенсація втрат через інфляцію) тим, що вже їй заборгували гроші бюджетні організації.

 

Що трохи дивує, адже електроенергія (з означених вище причин) серед першочергових витрат будь-якої школи чи лікарні. Інша справа, що періодично з'являються погрози відрізати від електромережі комунальні підприємства Запоріжжя "Водоканал" (52 млн. гривень боргу), "Міські тепломережі" (41 млн.), а також "Облводоканал" (15 млн.). Котрі, звичайно, заборгували багато, але в сумі -- це менш як 20 відсотків із того, що має сплатити "Запоріжжяобленерго". То звідки такі шалені борги?..

 

Пояснень немає, втім, хроніка попереджувальних відключень низки електрометалургійних підприємств Запоріжжя вказує, що головний винуватець перебуває десь на запорізькому проммайданчику. Зокрема, із повідомлення від 9 лютого випливає, що заборгованість одного Запорізького титаномагнієвого комбінату становить 193 мільйони гривень. До того ж борги тільки збільшуються -- 27 листопада 2015-го фігурувала сума боргу в 125 мільйонів гривень.

 

Обмежувалося електропостачання й інших підприємств. Зокрема, восени під санкції потрапив навіть комбінат "Запоріжсталь". Утім, як то кажуть, тут одна політика і жодної економіки. Підприємству заборгували відшкодування за ПДВ на суму в 822 мільйони гривень, а вимагали (знову ж -- негайно і сьогодні!) сплатити 140 мільйонів за електроенергію. Тільки-но згадане питання було узгоджене, комбінат одразу розрахувався із "Запоріжжяобленерго".

 

І тут постає думка: коли, наприклад, така потужна, як згадана вище енергокомпанія, буквально бідує, то що з тих постійних підвищень тарифів має держава? Окрім, звичайно, майже остаточно зруйнованого споживчого ринку, розорення малого і середнього бізнесу, і фатальних -- у зв'язку з цим -- втрат бюджету?..

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України