Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 22-й тур.

22 березня. «Шахтар» — «Дніпро». 0:2. 33 827 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Федецький, 45+1, Матеус, 83.

«Чорноморець» — «Таврія». 0:0. 12 771 глядач. Рефері — Іванов (Макіївка).

«Динамо — «Металург» Зп. 4:0. 14 710 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Голи: Мбокані, 45, 89, Гусєв, 76, 87.

23 березня. «Зоря» — «Металург» Д.  0:4. 7 500 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Казарян, 30, Чечер, 33, Мораєс, 53, Макрідіс, 58.

Вилучено Грицая («Зоря», 19, пішов прямою ногою в коліно суперника).

«Волинь» — «Ворскла». 0:0. 4 500 глядачів. Рефері — Лисенчук (Київ).

«Говерла» — «Карпати». 1:0. 6 800 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Гол: Кочіш, 20.

Бомбардири: Девич («Металіст») — 15 м’ячів, Мораєс («Металург» Д) — 12, Мбокані («Динамо») — 11, Селезньов («Дніпро») — 10.

Либонь, не варто нагадувати, що головною подією туру вважався поєдинок на «Донбас Арені». Сподівання виправдалися, бо він був справді цікавий і захопливий. І, як кажуть, переміг сильніший. Якщо не забули, то і в матчі першого кола (7-й тур) гору взяв «Дніпро» — 3:1.

І цього разу гості мали більше аргументів для успіху. Вони показали, що краще підготувалися до серйозного протистояння, були максимально сконцентрованими і добре вмотивованими. Їхня тактика виявилася переконливішою.

На своїй половині поля «Дніпро» діяв максимально зібрано й уважно, намагаючись позбавити суперника його головних козирів — швидкісних проникаючих атак, тиску на оборону. На половині «гірників» гості використовували навісні передачі, які мали завершуватися ударами головою. Саме за таких обставин Федецький ефектно відкрив рахунок.

Гострим і бойовим був і другий тайм. Під завісу поєдинку активному Матеусу вдалося легко і невимушено пробити П’ятова. Варто сказати, що «Дніпро» мав чисельну перевагу: Луческу зробив три заміни, та, на жаль, Ракицький зазнав травми і не зміг продовжити гру.

Мірча Луческу, тренер «Шахтаря»:

— «Дніпро заслужив на перемогу, був сильнішим сьогодні. Все йшло до того, що перший тайм мав закінчитися мирно. Але, на жаль, ми припустилися помилки, котра вплинула на результат зустрічі.

Ми попереджали наших футболістів, що сила суперника — в розіграші стандартів. У другому таймі така досвідчена команда, як «Дніпро», знала, яким чином потрібно організувати оборону. Вони сіли на свою половину поля, і розкрити цей захист було дуже складно. А мої підопічні з оборони виходили вкрай повільно, гравці суперника легко їх блокували.

Доводиться констатувати: поки що новачки не допомагають нам. Хоча це тільки поразка, і ми залишилися на першому місці. Між чотирма командами, які ведуть боротьбу за чемпіонство, ще можливі різні результати. Але ми не можемо собі дозволяти демонструвати таку гру, як сьогодні. Категорично незадоволений ритмом — швидкостей зовсім не було...

Гуанде Рамос, наставник «Дніпра»:

— Здобули дуже важливу перемогу. Завжди непросто грати на полі «Шахтаря». Наша команда була налаштована дуже серйозно. Те, що ми забили перед перервою, допомогло заспокоїтися.

Після відпочинку ми контролювали хід зустрічі, забили другий гол. Хоча варто зазначити, що «Шахтар» намагався йти вперед, і треба було багато попрацювати над нейтралізацією його атак.

Отже, ми сьогодні непогано зіграли з «гірниками», але все ще попереду. Очки підрахуємо наприкінці чемпіонату...

Інтрига в турнірі вкрай загострилася. Тепер принаймні чотири клуби реально претендують на чемпіонський титул. І цей факт, гадаємо, дуже тішить уболівальницький загал.

Протистояння Матеуса (ліворуч) і Тайсона.

Фото www.shakhtar.com.