За інформацією, наданою Департаментом фінансів Міністерства оборони України, повідомляється таке:

Станом на 22 березня 2016 року 27 тисяч військовослужбовців отримали грошові винагороди на суму понад 122,5 мільйона гривень.
Зокрема, 51 військовослужбовець отримав 780 тисяч гривень за знищену військову техніку противника, майже 1,5 тисячі бійців — понад 4,5 мільйона гривень за виконання бойових завдань у складі підрозділів та понад 25,5 тисячі бійців — 117 мільйонів 303 тисячі гривень за безпосередню участь у бойових діях.
Щодо грошового забезпечення військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичних операціях (далі — АТО), то відповідно до наказу Міністерства оборони України від 02.02.2015 № 49 «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичних операцій» їм виплачується винагорода за безпосередню участь в АТО у розмірі 100 відсотків місячного грошового забезпечення (за повний календарний місяць), при цьому розмір грошового забезпечення для розрахунку повинен становити не менше 3000 грн., а в разі такої участі менше одного календарного місяця розмір винагороди визначається пропорційно дням участі в АТО.
Крім того, військовослужбовцям, які беруть участь в АТО, установлена надбавка за виконання особливо важливих завдань у розмірі 100 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років.
При цьому зазначеним військовослужбовцям можуть виплачуватися додаткові винагороди, а саме:
за успішне виконання бойового завдання в розмірі від 60,9 до 365,4 тис. грн. (виплачується на з’єднання, окрему військову частину, підрозділ);
за безпосередню участь у бойових діях (безпосереднє зіткнення (взаємний вогневий контакт) з противником) у розмірі 1,0 тис. грн. на одного військовослужбовця за добу такої участі;
за успішне виконання завдань із знищення (захоплення) техніки противника в розмірі від 12,2 до 121,8 тис. грн. (виплачується на підрозділ, екіпаж, підрозділи або особі у разі самостійного виконання завдання).
Також, відповідно до Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 460, військовослужбовцям, які звільняються з військової служби у зв’язку з демобілізацією, установлена виплата грошової допомоги при звільненні в розмірі 4 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний місяць служби, але не менш як 25 відсотків місячного грошового забезпечення.
Протягом АТО було здійснено виплату одноразової грошової допомоги, передбаченої статтею 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», 2021 родині загиблого військовослужбовця в сумі 1210,9 млн. грн., з яких протягом 2015 року 1100 родинам в сумі 657,9 млн. грн.
Розмір допомоги становить 500-кратний прожитковий мінімум, встановлений законом для працездатних осіб на дату загибелі (смерті).
Виплата здійснюється рівними частками членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста.
Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.
Сума одноразової грошової допомоги залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, тому вона змінюється зі зміною прожиткового мінімуму.
З 01.09.2015 р. розмір допомоги родинам загиблих військовослужбовців становить 689,0 тис. грн.
Щодо відмов у призначенні допомоги, то згідно зі статтею 16-4 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюються, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), інвалідність або часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста є наслідком:
— вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;
— вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;
— навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
— подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.
Протягом 2014—2016 років прийнято 16 рішень про відмову у призначенні одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих. Це стосується і випадків, які зазначені у статті 16-4 згаданого закону, і випадків, коли окремі члени сім’ї не мали право на одержання допомоги (дорослі діти, піклувальники, у яких вийшов термін здійснення опіки, жінки, які проживали із загиблим без реєстрації шлюбу, брати, сестри загиблого).
Щодо виплат пораненим військовослужбовцям, то протягом АТО здійснено виплату 5025 особам в сумі 441,5 млн. грн., з яких у 2015 році — 3361 особі в сумі 274,2 млн. грн.
Розмір допомоги залежить від групи інвалідності, а саме:

Група інвалідності   При виконанні обов’язків                          При проходженні 
                                військової служби                                       військової служби    
                                Прожиткових             Сума                           Прожиткових                 Сума
                                мінімумів                                                     мінімумів         

І група                     250                           344,5 тис. грн.                120                               165,4 тис. грн.    

ІІ група                    200                           275,6 тис. грн.                90                                124,0 тис. грн.     

ІІІ група                  100                            206,7 тис. грн.                70                                 96,5 тис. грн.

У разі часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями, у розмірі, що визначається у відсотках від:
70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення ступеня втрати працездатності, — військовослужбовцю, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності.
Виплата допомоги у разі часткової втрати працездатності без встановлення групи інвалідності внаслідок отриманого захворювання законодавством не передбачена.

Довідково

Загалом місячне грошове забезпечення контрактників визначається для кожного військовослужбовця індивідуально і залежить від посади, військового звання, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання (ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).