4 квітня у світі відзначили Міжнародний день просвіти з мінної безпеки

 

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), в Україні минулого року 28 дітей були поранені або ж загинули через міни чи вибухові предмети. Жертв, між тим, могло бути і більше. Про це свідчить опитування, проведене улітку 2015-го серед населення найбуремнішої частини Донбасу, результати якого нещодавно презентували у столиці. Як з’ясувалось, понад 19% дорослих і дітей зі сходу України бували або жили на території, де могли бути міни. Ще більше — 26% опитаних — на власні очі бачили міни або снаряди, що не вибухнули.

 

— Примітно, що вони бачили ці предмети у зонах, які, здавалося б, повинні бути безпечними. Вулиці, дитячі майданчики, дороги по маршруту зі школи додому, — розповідає голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс. — Що стосується дітей, то кожна шоста дівчинка і кожен десятий хлопчик зізналися: побачивши міну чи снаряд, не знали, як з ними поводитися. До того ж 24% опитаних дітей сказали, що не знають, який вигляд мають попереджувальні знаки про вибухонебезпечні предмети. Не розуміють діти, і як поводити себе на мінному полі. 24% опитаних віком від 6 до 17 років відповіли: потрапивши на нього — просто побігли б. Ще 18% зізналися, що взагалі не знають, що б робили.
Аби виправити цю ситуацію та навчити дітей правил поведінки, Дитячий фонд ООН за підтримки уряду України розпочав просвітницьку кампанію. Понад півмільйона дітей і дорослих, які мешкають на сході країни, отримали інформаційні матеріали про безпечну поведінку з мінами. Продовжиться ця інформаційна кампанія і надалі.
Роз’яснювальна робота серед дітей — один із пріоритетів і для Державної служби з надзвичайних ситуацій. За словами першого заступника голови ДСНС Олега Мельчуцького, з липня 2014 року піротехніками було знешкоджено майже 55 тис. вибухонебезпечних предметів на сході України.
— Є і особливо небезпечні предмети, які доводиться знешкоджувати. Це спеціально установлені вибухові пристрої, замасковані під предмети побуту чи навіть дитячі іграшки, спрямовані передусім проти цивільного населення та дітей. Піротехніки уже знешкодили мало не 760 таких вибухових предметі та мін, — розповів Олег Мельчуцький.
Нагадаємо, нещодавно у Міноборони зізналися: для повного розмінування районів Донецької та Луганської областей, що постраждали від бойових дій, потрібно не менше 10—15 років, мільярди гривень. Та, передусім, — закінчення війни.

Поради, які варто використовувати

 Необхідно оминати зелені насадження, місця зі слідами руйнувань, звалища, покинуті будівлі, машини і зруйновану техніку; ґрунтові, польові чи степові дороги; місця обстрілів і бойових дій. Крім того, зони, позначені сигнальними стрічками, знаками з черепом і кістками й написами «DANGER MІNES» або «УВАГА МІНИ».
 Ходити бажано знайомими безпечними шляхами і триматися подалі від узбіч.
 Потрібно помічати дивні, невідповідні до обстановки, незнайомі речі, що привертають до себе увагу. Це можуть бути покинуті іграшки і побутові предмети, а також дротові розтяжки, зазвичай натягнуті на рівні коліна. Не можна перевіряти небезпечні знахідки чи кидати в них щось, навіть здалека. Не можна чіпати нічого чужого: вибухнути може навіть звичайна на вигляд кулькова ручка.
 Опинившись на замінованій ділянці, варто не намагатися вийти самостійно. Краще залишатися на місці і кликати на допомогу. У крайньому разі, якщо навколо довго нікого немає, — з максимальною обережністю йти назад точно по власних слідах.
 Батькам варто знайти час та обладнати для дітей безпечні майданчики для ігор. Крім того — переконатися у безпечності їхніх щоденних маршрутів.
 Не намагайтеся самостійно перевірити підозрілі предмети, знешкодити боєприпаси, позначити їхнє місцезнаходження чи перенести їх подалі від людних місць. Також не намагайтесь самостійно пробратися до тих, хто опинився на замінованій території, навіть якщо це ваші діти: є завеликий ризик того, що допомогу ви надати не зможете, але підірветесь самі й погубите їх.
 Перевіркою підозрілих речей і місць, маркуванням небезпечних зон, знешкодженням вибухонебезпечних предметів і порятунком людей, що опинились на замінованих територіях, повинні займатися рятувальники. Ваша справа — якнайшвидше повідомити про небезпечну ситуацію чи свої підозри на номер «101».