Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман учора провів зустріч із доповідачем Комітету ПАРЄ з юридичних питань і прав людини Марілуїз Бек та доповідачем Комітету ПАРЄ з політичних питань і демократії Крістіною Зеленковою. Сторони обговорили ситуацію на Донбасі, стан виконання Мінських домовленостей та нинішню політичну ситуацію в Україні.


Голова Верховної Ради поінформував, що ситуація на Донбасі залишається складною, незважаючи на оголошений «режим тиші». Зокрема, з початку 2016 року порівняно з груднем минулого року значно зросла кількість обстрілів українських військових, зазначив В. Гройсман.

 

Керівник парламенту наголосив, що Україна віддана виконанню Мінських домовленостей. Так, Верховна Рада ухвалила низку необхідних законодавчих рішень. Водночас «з боку Росії немає рішучості щодо виконання Мінських угод» та взятих на себе зобов’язань, зауважив В. Гройсман. «Наше завдання — домагатися виконання Мінських угод і виведення російських сил та підтримуваних нею бойовиків за межі території України», — наголосив Голова Верховної Ради.

Керівник парламенту також зазначив, що вибори на Донбасі мають бути демократичними та вільними і повинні відбутися лише за українським законодавством після виведення Росією військ. «Беззаперечно, треба підвищити роль ОБСЄ у цьому процесі, відновити контроль над кордоном, провести демократичні місцеві вибори. Ми всі це підтримуємо. Але ми не можемо проводити вибори під обстрілами, без дотримання українського законодавства, у присутності російських озброєних військ і їхніх прибічників, і без участі українських політичних партій», — наголосив В. Гройсман.

Голова Верховної Ради нагадав, що нещодавно у Росії оголосили вирок українській льотчиці, народному депутату Надії Савченко. «Ми бачимо, що всі ці звинувачення, вироки — все, що зроблено російським режимом проти Надії, доведено до абсурду. Нам потрібно об’єднатися і далі тиснути на Кремль, щоби Надія Савченко повернулася додому», — висловив переконання В. Гройсман.

Керівник парламенту також підкреслив, що, незважаючи на складну політичну ситуацію в країні, парламент демонструє здатність приймати рішення. «Маючи виклики як усередині, так і зовні, робимо все для того, щоб шляхом дипломатичних перемовин врегулювати політичну кризу і подовжити реформи в Україні та нашу європейську інтеграцію», — зазначив В. Гройсман.

У свою чергу, доповідачі Комітетів ПАРЄ М. Бек та К. Зеленкова зазначили, що Україна має продовжувати в подальшому виконання Мінських домовленостей та засвідчити готовність ухвалення необхідних рішень після виконання своїх зобов’язань Російською Федерацією.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

 

Доповідач Комітету ПАРЄ з політичних питань і демократії Крістіна Зеленкова, доповідач Комітету ПАРЄ з юридичних питань і прав людини Марілуїз Бек.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.