Законопроект «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» було розроблено юристами Комітету реформ при МО України й підтримано Мінекономіки. Він повинен зробити обов’язковим використання електронної системи ProZorro під час держзакупівель для армії.

 

«За допомогою цієї системи Міноборони провело вже 1200 тендерів на суму 8 мільярдів гривень, заощадивши при цьому 781 мільйон», — зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, коментуючи актуальність цього законопроекту.

За його словами, норми законопроекту роблять систему закупівель прозорою, сприяють чесній конкуренції та збільшенню числа учасників. Водночас знижується ризик корупції. Під час підготовки цього документа було враховано європейський досвід. Законопроект №4288 містить норми, що регламентують тендерну процедуру в так звані форс-мажорні періоди, в тому числі в умовах проведення АТО. Ідеться про скорочення строків і контроль якості.

У свою чергу керівник групи з розробки цього законопроекту Тетяна Доманова зазначила, що результатом роботи із впровадження системи ProZorro у військовому відомстві стало те, що максимальний строк проведення тендерної процедури скорочено із двох місяців до двох тижнів. До того ж для учасників створено рівні конкурентні умови.

У Міноборони та Мінекономіки розраховували, що вже з 1 квітня зможуть працювати за новими правилами. Але, ні. Напередодні законопроект №4288 навіть не потрапив до порядку денного парламенту.

«Рада провалила навіть не голосування, а включення до порядку денного законопроекту №4288, що дає змогу Міноборони швидко й, головне, прозоро (з використанням системи ProZorro) здійснювати оперативні закупівлі для потреб армії.

Суть у тому, що на сьогодні в нас у сфері закупівель де-юре є два варіанти: або робити це через тривалу й нудну процедуру тендерів, що підходить для кого завгодно, тільки не для армії, що воює, якій потрібно блискавично задовольняти потреби, що виникають. Або проводити їх «за переговорною процедурою» (тобто в одного учасника — мрія для корупціонера). Провалений законопроект дає можливість усе робити і швидко, і прозоро...

«У кого які сумніви щодо законопроекту — вносьте його до порядку денного, а там будемо обговорювати й голосувати», — так прокоментував ситуацію народний депутат Дмитро Тимчук (фракція «Народний фронт») .