Віднині мобілізовані військовослужбовці звільнятимуться в запас одягненими і взутими. Згідно з новими директивами, у гардеробі дембеля залишається на десять найменувань речового майна більше, ніж було у 2015 році: починаючи від трусів і носків і закінчуючи утепленими штанами, курткою, берцями й зимовою шапкою, покладеними в речовий мішок. Усе це добро тепер не треба повертати армії, йдучи на «гражданку».

 

А от аптечку, упаковану за НАТОвськими стандартами, доведеться залишити, оскільки термін придатності дорогих препаратів і медичних засобів, які входять до неї, три роки. Про це розповіли в центральному управлінні речового забезпечення ЗСУ. Повний перелік майна, яке залишається в особистому користуванні і яке здається під час звільнення в запас, розміщено на сайті Міністерства оборони України.


Крім речового мішка з одягом, демобілізованому варто забрати з військової частини папку з документами.


— Це заповнений військовий квиток з відповідним записом про звільнення з військової частини, а також із записами в розділі «участь у боях/походах». Позначки з датами знадобляться згодом під час оформлення пенсії як загальний виробничий стаж, який розраховується як місяць за три. Далі не забудьте у військовій частині взяти приписне посвідчення для військкомату і протягом п’яти днів після повернення додому стати там на облік, — пояснює заступник начальника управління морально-психологічного забезпечення, підготовки й застосування військ (сил) ГУ з роботи з особовим складом ЗСУ полковник Віталій Голота. — Якщо з тих чи інших причин військовослужбовець не отримав статусу учасника бойових дій у період служби, то частина повинна видати йому необхідні документи, які він передасть у військкомат. Крім цього, з тими, хто звільняється в запас, проводять фінансові розрахунки. Якщо боєць має поранення, то має зібрати всі довідки, які це підтверджують. А ще слід взяти службову характеристику. Вона знадобиться під час подальшого працевлаштування. А якщо військовослужбовець не мав постійного місця роботи до призову (таких, за нашими опитуваннями, майже 20%), то у фінчастині варто взяти довідку про зарплату й надати її в центр зайнятості за місцем проживання для отримання матеріальної допомоги.


Важлива й довідка про участь у бойових діях у зоні АТО. На її основі, навіть не маючи посвідчення УБД, демобілізований може одержати соціальну реабілітацію.


Ідучи на «гражданку», військовослужбовець має написати рапорт про звільнення. При цьому самі бійці кажуть, що часто в рапорті вимагають вказати, що вони не мають претензій до командира й військової частини... Хоча далеко не всім на той момент у повному обсязі виплачено грошове забезпечення й усі обіцяні виплати.


Голова громадської організації «Юридична сотня» Леся Василенко стверджує: єдиної затвердженої форми рапорту немає. Каже, що військовослужбовець сам має вирішувати писати в рапорті фразу про претензії чи ні. У разі заборгованості з грошових виплат Василенко радить зафіксувати цей факт у рапорті з проханням її погасити в зазначений термін. Мовляв, таке формулювання надалі спростить юридичні відносини між звільненим у запас і військовою частиною, де він служив.


Крім того, ноу-хау демобілізації, згідно з указом Президента і постановою Кабміну, є компенсація за проїзд додому. Її військовослужбовець отримає у військкоматі після прибуття.