Колишній мешканець села Пересопниця Рівненського району Юрій Павлюк передав до культурно-археологічного центру «Пересопниця» відкопані на цих теренах древні артефакти. Це шістнадцять княжих свинцевих печаток із різними відбитками, один із яких — тризуб. Цей знак непогано зберігся, тож і тепер його можна було б використовувати за своїм основним призначенням.

Як зазначив директор культурно-археологічного центру Микола Федоришин, після детального дослідження пересопницького тризуба спеціалісти визначили його вік — Х—ХІІ сторіччя. На той час Пересопниця була столицею однойменного князівства, доволі потужного в складі давньоруської держави.

— Печатковий тризуб уперше зустрівся на пересопницьких теренах, — каже Микола Федоришин. — Зазвичай на таких печатках, виготовлених зі свинцю чи олова, на одному боці карбували зображення князя, на другому — якогось святого. Траплялися й написи. А тут ось маємо тризуб із хрестом на зворотному боці. Цікаво також, що знайдено цю річ на городі неподалік від греблі, де колись розташовувався в’їзд до княжої Пересопниці. Вочевидь, там було щось на кшталт митниці. Можливо, митники ставили печатки на товари, які ввозили чи вивозили. Можливо, використовували з іншою метою. Але наявність самого тризуба — факт незаперечний. Як і те, що він візуально дуже схожий на наш нинішній національний атрибут.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

 

Пересопницький свинцевий тризуб.