Опалювальний сезон у столиці завершено. Уже сьогодні батареї мають охолонути в усіх багатоповерхівках міста. Тож за квітень городяни повинні отримати рекордно невеликі рахунки за опалення.

Тим часом у теплогенеруючій компанії «Київенерго» констатують: зима, що минула, була «цікавою» і «експериментальною» для системи централізованого теплопостачання міста. Адже в опалювальний сезон мешканці 80% багатоповерхівок увійшли із будинковими лічильниками тепла. Як результат — усі разом заощадили понад 270 млн. грн.
Тим, хто залишився без приладу обліку, зекономити допомогла погода. Відносно тепла зима стала приводом для випробування ще однієї «новинки сезону» — перерахунку плати за опалення із застосуванням коригуючих коефіцієнтів.
Теплогенеруюча компанія уже готується до майбутнього опалювального сезону. У планах — встановити ще понад 2,5 тисячі будинкових приладів обліку тепла. Тим самим вийшовши на стовідсотковий показник забезпечення житлового фонду лічильниками.
Та завадити цьому може фінансове питання. У «Київенерго» скаржаться: кияни продовжують активно нарощувати борги. За спожите тепло столиця вже завинила 2,8 млрд. грн., а за електрику — ще 3,6 мільярда. Через це у боржниках опинилось і саме «Київенерго». На 1 квітня цього року компанія недоплатила НАК «Нафтогаз України» 1,1 млрд. грн. за використаний для виробництва електрики та тепла газ.

Тетяна ГРАДОБЛЯНСЬКА.

Закінчили опалювальний сезон

З п’ятого квітня у Тернополі припинено централізовану подачу тепла у житлові будинки та бюджетні установи. У міській раді мотивують таке рішення тим, що середньодобова температура перевищила 8 градусів тепла. Якщо раптом похолодає, теплопостачання обіцяють відновити. Наразі візьмуться за модернізацію внутрішніх мереж опалювальної системи, встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках.

Людмила НАКОНЕЧНА.

Тернопільська область.

Тепер квартири обігріватиме сонце

У Сумах міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій найближчим часом може закрити опалювальний сезон. Рішення залежатиме від погоди: якщо протягом трьох днів середньодобова температура буде вищою за плюс 8, подачу теплоносія до квартир сумчан можуть припинити. А саме такий температурний режим обіцяють синоптики. Припинення централізованого теплопостачання зекономить газ та кошти споживачів житлово-комунальних послуг. Продовжуватимуть опалювати лише школи, лікарні та дитсадки. Їх відключатимуть від тепла, якщо подадуть відповідні заявки.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.