Таку назву мала міжнародна конференція, що відбулась учора в столиці. Захід організовано Радою Європи за підтримки проектів РЄ «Реформа виборчої практики в Україні», «Сприяння українській владі у реформуванні виборчого законодавства та у проведенні конституційної реформи» тощо. Участь у ньому взяли, зокрема, народні депутати, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, представники Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Центральної виборчої комісії, Комітету виборців України, Громадянської мережі «ОПОРА» та міжнародних організацій.

 


На перший погляд може здатися, що тема волевиявлення — не на часі. Але в демократичних країнах вибори — це те, про що постійно думають учасники політичних процесів. Зокрема, як можна поліпшити систему. Адже по завершенні виборчої кампанії розпочинається підготовка до наступної, переконаний Ян Томбінські.


«Європейський Союз готовий допомагати всім, хто працює над виборчою системою, щоб зробити її справедливою і такою, що найбільше відповідає інтересам людей. У результаті — забезпечити справедливий виборчий процес. Оскільки сумніви щодо легітимності обраних завжди є. І медіа у цьому процесі відіграють надзвичайно важливу роль», — наголосив голова Представництва ЄС в Україні. За його словами, ЗМІ — це посередник між політичними силами і громадянами. Адже переважна більшість населення формує свою думку щодо політичного життя, отримуючи інформацію зі ЗМІ. «Відтак етика засобів масової інформації відіграє дуже важливу роль у тому, щоб передавати правильний посил громадянам».


Виборець і громадянин — речі не тотожні. У цьому переконаний голова Представництва ЄС в Україні Я. Томбінські. «Громадянин — це освічений виборець. Це людина, яка не продає свій голос», — сказав він. Саме це явище він назвав однією з головних проблем в Україні. І ЗМІ, за його словами, мають із цим боротися. «Вибори — це дещо ширше, ніж просто вкинути бюлетень в урну — це вибір майбутнього країни. Спочатку люди продають свої голоси, а потім скаржаться, що обранці не відповідають їхнім очікуванням», — наголосив Я. Томбінські.


Окремо голова Представництва ЄС в Україні зауважив, що коаліція не дотрималася своєї обіцянки провести оцінку виборчого законодавства, що закріплено в Коаліційній угоді.


Як відомо, ЄС уже протягом багатьох років наполягає на ухваленні Виборчого кодексу. Тобто набору правил, які використовуватимуться під час різних виборів. Усе це, вважає Я. Томбінські, має бути обов’язком політичних партій, вони мають над цим працювати. Бо їхнє майбутнє якраз і залежить від того, як працює система. «Набагато краще заздалегідь підготуватися до наступних виборів, а не робити це в останній момент», — вважає він.
А на думку голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, свобода слова має дорівнювати відповідальності. «Медіа відповідальні перед країною за ті зміни, які відбуваються, і за пояснення людям суті цих процесів», — зауважила вона.


Що стосується нового закону про вибори, то, за словами В. Сюмар, у парламенті є ідея (просуває її «Самопоміч») ухвалити пропорційну систему з відкритими списками. «Очевидно, що перевибори за старою системою точно не призведуть до нової якості парламенту і загрожують створенням «широк», які не вітаються українським суспільством. Очевидно, що виборче законодавство потрібно змінювати, і це одне з ключових питань щодо волі українського парламенту. Чи спроможні мажоритарники, а їх у парламенті половина, ухвалити рішення, що тепер вони поділятимуть ідеологію партії? І чи готові партії відмовитися від ідеї закритих списків, коли можна включити туди відданих людей, які потім натискають кнопки так, як їм кажуть?» — наголосила  вона.


Загалом зміну виборчої системи В. Сюмар назвала суттєвою політичною реформою, без якої про зміни особливо говорити не доводиться. «Тому, очевидно, це має бути одним із ключових завдань чинного парламенту. Я вірю, що через тиск громадськості, міжнародної спільноти ми зможемо вийти на домовленості щодо реформи виборчого законодавства», — констатувала голова комітету.

 

Ян Томбінські, голова Представництва Євросоюзу в Україні, та Вікторія Сюмар, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.