Шістдесят відсотків українців нині помирають від серцево-судинних захворювань. Цей показник можна істотно скоротити, якщо вести боротьбу з такими недугами на державному рівні. Таке переконання висловив позафракційний народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій (на знімку) під час урочистостей, присвячених п’ятиріччю діяльності першого в Києві антигіпертензивного центру. Як приклад він навів європейські країни, де люди живуть на десять—п’ятнадцять років довше, ніж у нас. «Боротьба із серцево-судинними захворюваннями є найголовнішим чинником збереження здоров’я нації», — сказав народний обранець.

 


Антигіпертензивний центр працює при консультативно-діагностичному центрі Дніпровського району столиці. Його фахівці підтримують контакти з Національним інститутом серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН. Щороку майже п’ять тисяч киян звертаються сюди по допомогу. Вони проходять обстеження та отримують професійні консультації, в такий спосіб убезпечуючи себе від інсульту та інфаркту. За словами Олега Мусія, діючу систему охорони здоров’я необхідно «істотно кардинально змінювати і будувати в країні нову довгоочікувану національну систему європейського зразка».


Аналогів такому центру ми поки що не маємо. Натомість, за словами парламентарія, державним бюджетом на минулий і поточний рік не закладено програму боротьби з артеріальною гіпертензією, проблемою, яка так чи інакше відома кожному, — підвищеним тиском. Фактично ціна питання становить 200 мільйонів гривень на рік, які раніше витрачалися на профілактику захворювання та грошову компенсацію за призначені препарати. Така ініціатива мала багато скептиків, однак після того, як ці гроші перестали виділятися, кількість звернень до «швидкої допомоги» в столиці зросла втричі. Ще сумніше — збільшилась кількість інфарктів та інсультів зі смертельними наслідками. Загалом по Україні число людей, яких зачепило скасування урядом державної програми, становить 35 тисяч осіб.


Олег Мусій зауважив, що протягом року на засіданнях профільного комітету чотири рази майже одноголосно ухвалювалося рішення про відставку міністра охорони здоров’я. Однак до думки парламентаріїв не дослухалися.

Нині законотворці переконані, що легше не лікувати недуги, а запобігати їх розвиткові. Відтак робоча група вже працює над створенням проекту закону про громадське здоров’я, в якому знайде відображення саме така філософія підходу до збереження нації.


Оскільки серцево-судинні захворювання часто супроводжуються ускладненням у вигляді цукрового діабету, народний депутат подарував фахівцям центру глюкометр. Такі заклади мають створюватися на території всієї країни, резюмував він. Ідеться навіть не про те, що люди завдяки професіоналам можуть контролювати свою хворобу. Пацієнти, які належно дбають про своє здоров’я, навіть у випадках інфарктів чи інсультів краще реагують на лікування, а ймовірність летальних випадків серед них зводиться до мінімуму.


Вл. інф.