Офшорний скандал, зачепивши низку європейських лідерів, торкнувся і нашого Президента Петра Порошенка.

В інформаційному просторі країни офшорна тема затьмарила навіть проблеми із переформатуванням коаліції. За ці кілька днів суспільство начебто зійшлося на думці, що наша проблема лежить швидше в площині морально-етичного аспекту. Адже кожен, хто підтримував кандидатуру Петра Порошенка, розумів із усіма витікаючи наслідками, що той має власний бізнес. Представниця парламентської фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар наголосила, що офшорні компанії створюються для того, щоб уникати сплати податків у своїх країнах. «Президент має показувати приклад, — сказала вона. — Думаю, з цієї історії потрібно робити висновки не лише поясненнями, а й конкретними кроками. Вони, очевидно мали б бути пов’язаними з судовою, податковою реформами та реформою прокуратури, щоб український бізнес був зацікавлений платити податки в своїй країні».
Глава держави так коментує те, що відбувається: «Я перша посадова особа в країні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлікту інтересів, які вирішую в рамках українського законодавства та міжнародного приватного права, — стверджує він. — Ставши Президентом, я відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. Очікую, що вони нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси».
Доки ми перебуваємо «в стані очікування», голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські прокоментував події так: «Скандал навколо офшорів — це не українська проблема, а глобальна. У всіх країнах її вивчають відповідні структури. Тому не варто говорити про це лише в контексті України, бо, з огляду на оприлюднену інформацію, там задіяно ще й багато установ з Європейського Союзу». Відтак, схоже, нашій країні все ж вдалося долучитися до європейської спільноти. Поки що не в радості, а в горі — вирішуючи глобальну проблему, частинкою якої нам «вдалося» стати.