Відправляючись у відпустку до своїх родин, чи додому за демобілізацією, учасники АТО досі не могли знайти собі прихистку в Херсоні. Адже добова оренда приватної квартири тут «стартує» від чотирьохсот гривень, а за номер у готелі і поготів треба заплатити п’ятсот-сімсот мінімум. Отже, захисникам Вітчизни доводилося ночувати просто по вокзалах в очікуванні свого поїзду чи автобуса, і це видовище просто краяло серця місцевим волонтерів – адже до своєї хати всіх людей у формі до себе на ночівлю не забереш. Та реальний вихід запропонував активіст громадської організації «Автомайдан-Херсон» Олег БАРКАРЕНКО.

 

Спершу він з однодумцями купував машини, та переобладнував їх для бездоріжжя, даруючи в частини, що відправлялися на східний фронт. Згодом самотужки викупив закинутий склад на вулиці Червонопрапорній, і переобладнав приміщення під безкоштовний хостел для військовослужбовців, пустивши на це прибуток від роботи двох своїх магазинів.

 

Старий склад реконструювали, відгородивши у ньому кілька житлових кімнат, санітарний блок, простору кухню з усім необхідним начинням, і навіть мініатюрну капличку, де фронтовики зможуть помолитися за душі загиблих у боях побратимів, і побути наодинці зі своїми думками. До хостелу вже підключили всі комунікації, і завершують оздоблювальні роботи. Хоча дечого для відкриття все ж не вистачає.

 

– Без перебільшень, у облаштуванні першого в області хостелу для героїв АТО нам допомагала чи не вся країна. Постільну білизну та матеріали для утеплення стін замовляли у Харкові, з кондиціонерами допомогли друзі з Дніпропетровська, і так далі, – каже Олег Баркаренко. – Зроблено багато, але чимало ще й залишається. Не вистачає деяких меблів на кшталт тумбочок, не завадив би ще один бойлер на сто літрів, допомога в оформленні каплички і підключенні двох потужних пральних машин. Та гадаю, вже за кілька місяців зможемо приймати до двадцяти гостей. Єдине, на що не вистачило часу – так це на переведення будівлі з нежитлової у житлову. Тут виникло стільки бюрократичних перепон, що долати їх треба довше, ніж сам хостел будувати. А людям же треба бодай тимчасовий дах над головою, і можливість переночувати в теплі, а не папірець із печаткою.

 

Факт. Статус учасників бойових дій на Херсонщині вже отримали 2434 військовослужбовці та демобілізовані, котрі повернулися з АТО. Ще 17 внаслідок отриманих на фронті поранень і травм стали інвалідами.

Надалі власник безкоштовного хостелу планує розширити його до тридцяти місць. І безоплатно запрошувати сюди не тільки військовиків, а й хлопців та дівчат з окупованого Криму, котрі не зрадили Україні, і повязують з нею свою подальшу долю, приїжджаючи на материк оформляти громадянські паспорти чи отримувати документи про загальну середню освіту українського зразка.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України