Молодіжна рада Федерації профспілок України зініціювала прес-конференцію, щоб привернути увагу громадськості до утисків соціальних прав та гарантій студентів.

 

"Відповідно до Закону України "Про вищу освіту" студенти мають отримувати стипендію у розмірі 1378 грн., але сьогодні вони мають лише 60 відсотків від заявленої норми - 825 грн.", -- зазначає голова первинної профспілкової організації КНЕУ імені Вадима Гетьмана Ольга ЧАБАНЮК. До слова, середня ціна на проживання в гуртожитках становить 330 грн. на місяць, а один обід в їдальні -- мінімум 30 грн.

 

Особливу увагу профспілкова молодь акцентувала на законопроекті Міністерства освіти і науки України "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)". Цей законопроект передбачає з 1 вересня 2016 року забезпечення академічною стипендією не 75 відсотків бюджетників денної форми навчання, а лише 15--20 відсотків. Тобто стипендіальний фонд із 5 млрд. грн. скоротиться до 1 млрд. грн., а 500 тисяч студентів залишаться без стипендії.

 

Окрім цього, у студентських колективах є багато інших питань соціального характеру: невиплата індексації, звільнення студентів-АТОшників та осіб, які є тимчасово переміщеними, від оплати за гуртожитки та надання їм соціальних стипендій, скорочення державного замовлення на підготовку фахівців та дискримінація на ринку праці щодо молодих спеціалістів.

 

"Якщо держава не вкладатиме в освіту, не підтримуватиме майбутнього фахівця -- сьогоднішнього студента -- про яке майбутнє ми можемо говорити?" -- із сумом констатує Ольга Чабанюк.

 

Олена ЛОХМАТОВА.

 

Голос України