Такі дані днями в столиці на прес-конференції оприлюднили міжнародна організація «Transparency Іnternatіonal Україна» та інтернет-видання «Перша інстанція». Експерти озвучили середні суми хабарів, назвали терміни ув’язнення та штрафи за цей вид злочину.
Редактор інтернет-видання «Перша інстанція» Федір Орищук розповів загалом про ситуацію з корупцією в країні і навів декілька прикладів.
«Середній розмір хабара зріс на третину порівняно з 2014 роком. Два роки ця цифра становила 30 тисяч гривень, а минулого року зросла до 40 тисяч. Загальна сума хабарів 2015 року становить 19 млн. грн. 2014-го було на 3 млн. менше. Збільшення частково можна пояснити підвищенням курсу долара. Корупціонери йдуть нога в ногу з часом і теж піднімають розцінки на свої послуги», — зазначив він.
Представниками «Transparency Іnternatіonal Україна» проаналізовано понад тисячу справ за статтею 368 Кримінального кодексу («вимагання/одержання неправомірної вигоди») в період з березня 2014 року по лютий 2016 року.
— Ми підрахували, що обсяги хабарництва в країні збільшилися. Однак вітчизняні суди виносять занадто м’які вироки корупціонерам, які обіймають високі державні посади. Наприклад, штрафом у 17 тисяч гривень служителі Феміди карали і тих, хто отримував хабар у розмірі тисячі гривень, і тих, хто отримував понад 20 тисяч гривень. Загалом 34% людей були засуджені на штраф, понад 30% — на випробувальний термін. Можна дійти таких висновків: лише п’ята частина сідає у в’язницю. Ми, як антикорупційна громадська організація, наполягаємо на тому, що злодії повинні перебувати за гратами, а не просто платити штрафи, — повідомила аналітик ТІ Україна Ірина Рибакова.
Також експертами складено Топ-10 найсумнівніших рішень суддів стосовно корупційних злочинів. Очолює цей «хіт-парад» рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області, яким було виправдано голову Віто-Поштової сільської ради, який підозрювався у хабарі в 400 тис. гривень. Питання виникають і до виправдального вироку щодо «податкового» ректора, якого звинувачували у хабарах в 40 і 80 тис. гривень. Ірпінський міський суд Київської області визнав докази проти чиновника недостатніми, щоб присудити йому покарання у вигляді ув’язнення. Виправдальні вироки отримували й інші відомі чиновники, які донедавна обіймали високі посади.
«Скоро виповниться рік з моменту дострокового виходу з в’язниці екс-голови Держфінпослуг Василя Волги. Його справа є дуже показовим прикладом лояльності судів. Чиновника засудили на 5 років за хабар у півмільйона доларів, але він відбув лише 2/3 строку. Приводом для дострокового звільнення стали гарна поведінка в тюрмі та «позитивний приклад засудженим і погане ставлення до злодійських традицій», які він, начебто, демонстрував під час ув’язнення», — зазначив Федір Орищук.
Експерти вважають, що у Кримінальному кодексі передбачений дуже широкий спектр покарань за один і той же злочин. Наприклад, за хабар у 60 тисяч гривень злочинцю можуть присудити відносно невеликий штраф, а можуть і посадити за ґрати на 4 роки. На думку громадськості, не виключено, що саме підкуп судді і стає тим чинником, завдяки якому корупціонер отримує м’якіший вирок.