Результат: замість дерев ліс колод

 

Гарячою точкою на будівельній мапі столиці стала вулиця Гмирі. Розташована вона у спальному Дарницькому районі. Водії, які поверталися нею ввечері після роботи додому, були неприємно вражені: проїжджу частину перекрили мешканці прилеглих багатоповерхівок (на знімку). Люди постійно курсували пішохідним переходом й пропускали лише громадський транспорт та карети швидкої допомоги. Обурення спричинили нахабні дії забудовників житлового масиву, які одним махом вирубали дерева на кількох гектарах, позбавивши громадян чи не єдиної у перенаселеному мікрорайоні зеленої зони. Від місця масового відпочинку залишилися лише пні та повалені насадження. Понад те, тепер ніхто не сміє потрапити на територію, куди ще кілька днів тому був вільний доступ — за цим пильно стежать охоронці. Тут невдовзі замість цього лісу з’явиться ліс багатоповерхівок.

 

 

 

Протест привернув увагу хіба що поліції, у столичній адміністрації знову відмовчалися. Втім, і правоохоронці не втручалися, зайняли позицію спостереження. Хіба що радили водіям інші шляхи, спрямовували їх, як краще об’їхати пішохідну акцію непокори. Тож, з великою ймовірністю, і ці дії забудовникам знов зійдуть з рук. Останні, за інформацією протестувальників, поводяться так нахабно, бо домовилися з міською владою. Тому наступного разу мешканці вулиці Гмирі за такого потурання їхніх інтересів (торік там двічі зносили паркан навколо будмайданчика) погрожують вдатися до більш радикальних дій, таких як перекриття столичного проспекту Бажана, що веде до Бориспільського аеропорту. Адже, як майже рік тому повідомляв «Голос України», на ділянці у кілька гектарів споруджується одразу сорок двадцятип’ятиповерхівок. При цьому ніхто не думає про розширення проїжджої частини на Гмирі (будинки на масиві зводять впритул один до одного і хмарочоси ледь не вилазять на дорогу), про спорудження шкіл та достатньої кількості садочків. Так, на сорок багатоповерхівок нібито передбачено лише три дитсадки — загалом на 640 місць. А на кожні чотири споруди-«свічки» заплановано лише одну гостьову стоянку для машин і один дитячий майданчик. Як буде розв’язано, приміром, проблему проїзду Південним мостом з одного берега Дніпра на другий — також загадка. Вже зараз у години пік у пробках на проспекті Бажана можна стояти годинами, а у метро на станції «Позняки» не протовпитися. Та незабаром кількість жителів значно зросте. Тож мешканці замість того, щоб пасивно споглядати за зведенням багатоповерхівок, ставили вимогу перетворити зелену зону на сквер на честь Героїв АТО. Але такий поворот, схоже, не вписується ні в плани забудовників, ні в плани столичної адміністрації.

До речі


З повідомлень у Фейсбуці, де на сторінці «ХОП — Харківський Осокорки Позняки» люди обмінюються новинами й намагаються спільно розв’язувати проблеми району:


Прямо зараз рубають ліс на Гмирі для підготовки й заливання бетоном... Хто його пам’ятає або знає, раджу подивитися востаннє, більше його не буде... Сподіваюся, люди протестуватимуть, але водночас, надії мало, тому що працюють швидко ... і всі дозволи у них начебто уже погоджено... Приєднуйтеся до нашої групи «екопарк» «осокорки», щоб захистити прилеглі території, включаючи наші улюблені «озера» від такої ж безглуздо жорстокої вирубки й бетонування.


P. S. У тому лісі водилися зайці й співали солов’ї...


***


Там 10 років дуже багато людей ходили прогулюватися: і з дітьми, і з собаками, і пікніки влаштовували. Будь-які небетонні місця в містах людям дуже потрібні.


***


...О 23.00 на Осокорках страшенний дим! Дихати просто нічим! Де Кіотські гроші, які нібито виділили японці на будівлю очисних? Ліс уже вирубали до самих озер, а обіцяли там парк! Бетонні коробки в диму, як у фільмі жахів!


***


...За озерами на Осокорках ... вирує сильна пожежа... Швидше за все, виродки-забудовники підпалили молодий змішаний ліс, де було багато хвойних дерев, щоб дешевше було його вирізати потім...


Ось так забудовник «готується» до виїзного засідання на 8 квітня... Ось так киянам «облаштовують зони відпочинку» і роблять «екологічне покращення»...

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Газета «Голос України» звернулася листами до голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Геннадія Сінцова та голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка з проханням прокоментувати ситуацію, викладену в статті. Очікуємо відповідей від представників місцевої влади та продовжуємо стежити за розвитком подій.

 

Цей знімок зроблено торік. На ньому спорудження багатоповерхівок ведеться вже без паркану. Огорожу знесли жителі вулиці Гмирі, обурені свавіллям забудовників. Тоді ж громада постановила захищати вцілілі поруч насадження, створити сквер на честь Героїв АТО. Але зелений острівець посеред хмарочосів не входить в плани забудовників. Згодом зникли виставлені мешканцями таблички, які сповіщали, що тут невдовзі постане сквер, знову виріс паркан і ось тепер вирубали дерева...

Фото автора.