Голова Верховної Ради Володимир Гройсман провів зустріч з послами країн «Великої сімки». Сторони обговорили питання ядерної безпеки в Україні, а також нинішню політичну ситуацію та хід здійснення реформ. Керівник парламенту висловив переконання, що ядерна безпека має залишатися серед пріоритетів діяльності української влади.

 

Обговорюючи необхідність забезпечення ядерної безпеки та приведення галузі у відповідність до світових стандартів, посли країн «Великої сімки» наголосили на необхідності ухвалення законопроектів, що дозволять подолати небажані наслідки дерегуляції у цій сфері. Йшлося про проект змін до закону, який стосується ліцензування видів господарської діяльності, зокрема, в сфері використання ядерної енергії, а також про удосконалення деяких законодавчих актів, які регламентують державний нагляд у сфері використання ядерної енергії.


Володимир Гройсман повідомив, що вже дав доручення керівництву комітетів з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки й з питань промислової політики та підприємництва прискорити роботу над опрацюванням цих законопроектів. Очільник законодавчого органу поінформував учасників обговорення, що наступні два тижні — пленарні. «Вважаю, що український парламент, розуміючи важливість порушеного питання, буде налаштований на розгляд відповідних законопроектів», — заявив він.


Голова Верховної Ради також зауважив, що, незважаючи на складну політичну ситуацію у країні, парламент минулого пленарного тижня засвідчив свою здатність приймати необхідні рішення. «Маю надію, що ця тенденція залишиться і протягом наступних тижнів, — зазначив він. — Альтернативи реформам в Україні немає, і це абсолютно очевидно».


Водночас Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт зазначив, що нашу країну високо цінують у світі через унікальний історичний досвід подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та за високий технічний рівень фахівців. «Окрім Франції, немає у Європі більш важливої країни з точки зору ядерної енергії», — зазначив він, додавши: боротьба з бюрократією у цій сфері дозволить продовжити шлях реформування у відповідності до європейських практик.


Посли країн «Великої сімки» також засвідчили готовність продовжувати підтримку здійсненню реформ в Україні.


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

 

 

Під час зустрічі.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.