Другий день перебування Президента України Петра Порошенка в Японії «за визначенням» мав стати найбільш насиченим за програмою. Адже на цей день запланували головні переговори українського Президента з Прем’єр-міністром Японії Шіндзо Абе та членами уряду, зустрічі та переговори в парламенті, обмін думками з представниками великого бізнесу. Але інтенсивний старт робочого дня показав, що він здатний вмістити в себе ще більше важливих і різноманітних подій, пов’язаних з виходом не тільки на окремі сектори, а й на японське суспільство в цілому.

Найкоротший шлях до цього — спілкування з представниками ЗМІ в Національному прес-клубі Японії. Таке спілкування надважливе, адже контакти між урядовими та парламентськими колами останнім часом, особливо після агресії Росії щодо України, дуже тісні. Ми постійно відчуваємо підтримку Токіо — й політичну, й економічну, й культурну. «Ніколи за всю історію незалежності такого рівня відносин між Японією та Україною, як зараз, не було», — заявив Президент України під час цього візиту.

Однією з головних тем стала війна на Донбасі. Президент запевнив, що українська сторона відповідально виконує Мінські домовленості, чого не скажеш про Росію, яка продовжує постачати зброю на Донбас, закидає найманців і диверсантів, не звільняє заручників і водночас звинувачує Україну в порушенні домовленостей. Президент України висловив вдячність керівництву Японії за постійну і послідовну позицію, і заявив, що розраховує на відповідну реакцію усіх країн «великої сімки» на агресію Росії та постійне порушення нею Мінських домовленостей. «Політика Росії — це військовий та політичний тиск, — заявив Порошенко, — який поєднується з тотальною неповагою до міжнародного законодавства». «Ви на власному досвіді знаєте, як це — бути сусідом Росії», — додав він.

Головною метою свого візиту до Японії Президент назвав посилення глобального партнерства між Україною та Японією. Він прагне запросити японський бізнес в Україну. Сьогодні між Україною та Японією відкриваються великі перспективи для співробітництва. Але необхідно створити умови для зняття візових обмежень, що активізує обмін між студентами, журналістами, людьми інших спеціальностей, стимулюватиме культурну та наукову співпрацю. Тому в Україні слід посилити увагу до вивчення японської мови у школах та вузах.

Про культурний обмін ще більше Президент Порошенко говорив під час зустрічі з українською громадою Японії, об’єднаною в товариство «Краяни». Після спілкування із журналістами та українською громадою у Президента почалися офіційні зустрічі в парламенті та уряді Японії. Про розвиток міжпарламентського співробітництва глава української держави мав розмову зі спікером Палати представників японського парламенту Тадаморі Ошіма. Йшлося про міжнародну безпеку, про виконання Мінських домовленостей та нову ескалацію подій на Донбасі. Петро Порошенко подякував японським парламентаріям за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, проведення економічних реформ у нашій державі.

Наприкінці дня відбулися і переговори Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе (на знімку). Обидва лідери по завершенні зустрічі виступили з заявами. Вони наголосили на незмінності курсу обох країн на розвиток та поглиблення міждержавних відносин. Шіндзо Абе заявив, що «Японія продовжує свої зусилля для врегулювання ситуації навколо України та виконує свої обіцянки щодо фінансової допомоги Україні». Прем’єр запевнив, що Японія як країна, котра головує цього року в G7, ініціюватиме розгляд питання про ситуацію в нашій державі на саміті лідерів країн «Великої сімки», який відбудеться 26-27 травня.

«Ми високо цінуємо готовність наших японських партнерів консолідувати зусилля щодо відновлення цілісності та суверенітету України, включно з Кримом», — заявив у відповідь Петро Порошенко. Він подякував урядові Японії та Прем’єру за надання Україні фінансової, технічної та гуманітарної допомоги. Сьогодні Україна є найбільшим одержувачем японської допомоги. Петро Порошенко подякував за нове рішення японської сторони виділити 13,6 млн. доларів гуманітарної допомоги для відновлення східних районів України, а також зазначив, що сторони домовилися про зростання обсягів японських інвестицій в економіку України. Спільні проекти стосуватимуться інфраструктури, енергетики, екології, аграрного сектора. Тісним буде наше співробітництво в галузі ядерної безпеки. Йшлося також про спрощення візового режиму для громадян України.

***

Петро Порошенко відлітав з України на тлі скандалу з розкриттям «панамського архіву». Ця тема вже промайнула в японських газетах, журналісти навіть писали: чи дасть роз’яснення Порошенко з приводу «офшорного скандалу»? Запитання висіло в повітрі, і його поставили під час зустрічі в прес-клубі. Звичайно, й для Президента воно не стало несподіванкою. Він заявив, що готовий до будь-якого розслідування, тим більше, що й розслідувати тут нічого. У Roshen немає ніяких офшорних структур. «Як тільки я став Президентом, я заявив, що довіряю свій бізнес інвестиційному банку «Rothschіld». Цей банк не прийняв українські активи, і через це ми підготували спеціальну структуру, де трансформували активи. І вони погодилися управляти на сліпу довіру моїми основними активами, аби можна було відділити бізнес від моїх політичних дій на час, поки я Президент. Це прозорий процес, це нормальний процес. Я зробив це не для мінімізації податків. Це була цілком публічна дія.... Я думаю, що це основна відмінність від інших політичних діячів панамського списку».

Порошенко уточнив, що його активи не зможуть повернутися до нього, поки не закінчиться президентський термін.

Токіо.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).