Молодіжна рада Федерації профспілок України зініціювала прес-конференцію, щоб привернути увагу громадськості до порушень соціальних прав та гарантій студентів.

 

«Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» студенти мають отримувати стипендію у розмірі 1378 грн., але сьогодні вони мають лише 60 відсотків від заявленої норми — 825 грн.», — зазначає голова первинної профспілкової організації КНЕУ імені Вадима Гетьмана Ольга Чабанюк. До слова, середня ціна на проживання в гуртожитках становить 330 грн. на місяць, а один обід в їдальні — мінімум 30 грн.


Особливу увагу профспілкова молодь акцентувала на законопроекті Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)». Цей законопроект передбачає з 1 вересня 2016 року забезпечення академічною стипендією не 75 відсотків бюджетників денної форми навчання, а лише 15—20 відсотків. Тобто стипендіальний фонд з 5 млрд. грн. скоротиться до 1 млрд. грн., а 500 тисяч студентів залишаться без стипендії.


Окрім цього, у студентських колективах є багато інших питань соціального характеру: невиплата індексації, звільнення студентів—учасників АТО та осіб, які є тимчасово переміщеними, від оплати за гуртожитки та надання їм соціальних стипендій, скорочення державного замовлення на підготовку фахівців та дискримінація на ринку праці щодо молодих спеціалістів.


«Якщо держава не вкладатиме в освіту, не підтримуватиме майбутнього фахівця — сьогоднішнього студента — про яке майбутнє ми можемо говорити?» — із сумом констатує Ольга Чабанюк.