Учора Нідерланди визначилися в своєму ставленні до асоціації України з Європейським Союзом. Остаточні результати плебісциту буде оголошено 12 квітня. Попередні, швидше за все, сьогодні.


І хоча надія завжди вмирає останньою, але три опитування громадської думки, проведені незадовго до 6 квітня, засвідчили, що більшість нідерландців були готові висловитися проти прагнення нашої держави асоціюватися з Європою. До того ж з огляду на загальний тон голландської преси в переддень референдуму, склалося враження, що журналісти скористалися офшорним скандалом, який вибухнув у неділю, поставивши знак рівності між політиками і майбутнім цілої держави. Але в Нідерландах все ж закликають Україну не робити поспішних висновків, хоч би яким виявився результат референдуму.

 

Відомий європейський філософ, викладач Вільного університету Амстердама та Карлового університету Праги, депутат Парламенту Нідерландів Сібе Шаап в ексклюзивному коментарі для «Голосу України» щодо наслідків референдуму у Голландії висловився однозначно:


— Головне, що вам слід зрозуміти: ми не маємо жодного опозиційного ставлення до України, до українців. Хоч би що сталося після референдуму, потрібно намагатися зберігати дружні стосунки та покращувати їх. Більшість нідерландців схильні до того, щоб підтримувати такі відносини з українцями.


Я — представник Ліберальної партії у парламенті Нідерландів, і наша політсила намагається бути стриманою в заявах. Але мій прогноз, що більшість людей проголосують «проти». Я не знаю, що робитиме уряд Голландії з таким рішенням громадян. Адже 27 країн ЄС проголосували «за». І з нашого боку є дуже дивним блокувати їх волю.


Нам все-таки доведеться шукати якийсь вихід із ситуації. У розмові з нашим прем’єр-міністром я сказав: якщо він здасться після цього референдуму, то потім йому доведеться мати справу з дуже багатьма референдумами, які підірвуть владу.


Як депутат парламенту я брав участь у дискусії під час розробки закону про проведення референдуму. І моя партія, і я особисто виступали категорично проти такого закону. Для нас демократія — це представницька система. А референдум — форма прямої демократії. Небезпечно, коли пряма демократія у вигляді референдуму заміщає демократію представницьку. Ті, хто виступає проти уряду, можуть використовувати референдум тільки для того, щоб перекреслити прийняте парламентом рішення, виявивши своє негативне ставлення. І це те, що відбувається зараз. Після того, як цей закон все ж було прийнято, деяким людям спало на думку, що його можна використовувати для організації референдуму з приводу Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Ці люди відкрито заявляють, що це референдум не проти України або навіть угоди, а проти ЄС. І вони не бажають, щоб прийняті Євросоюзом рішення імплементували потім усі 28 країн. Тож розглядайте цей референдум як «війну» проти нашого, нідерландського, уряду, проти ЄС, але не проти України. І мені соромно за свою країну, за те, що власні інтереси й питання ми вирішуємо за рахунок України.

 

Олена НАГОРНА (спеціально для «Голосу України)».

 

Коли верстався номер, з Голландії надходила інформація про досить низьку явку. Якщо вона не перевищить 30 відсотків, референдум буде визнано таким, що не відбувся.