У Верховній Раді вчора відбулися слухання: «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України». Участь у заході взяли понад 800 осіб, серед яких народні депутати, представники виконавчої влади, громадських організацій, експертного середовища та дипломатичного корпусу.

 

«Для провідних держав туризм ніколи не був галуззю, про яку дбають за залишковим принципом», — наголосила, відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

За даними Всесвітньої туристичної організації, на туризм припадає майже 10 відсотків виробленого у світі валового продукту. Це одна з ключових галузей, яка приносить доходи державам. Фактично кожне 15-те робоче місце належить до сфери туризму. А у понад 40 країнах туризм є головним джерелом надходжень до бюджету. Водночас, зауважила О. Сироїд, Україна, маючи величезний потенціал, не має належного регулювання у цій сфері, до того ж на різних рівнях. «Можна говорити про багато проблем, але очевидним є те, що не може йтися про туризм, коли немає розвиненої інфраструктури, доріг», — сказала вона.

Так само, наголосила заступник глави парламенту, бракує й інформації про нашу державу. «Для того, щоб іноземні інвестори не боялися приїжджати до нас, пізнавати нашу історію, милуватися краєвидами, лікуватися, навчатися, потрібно насамперед презентувати Україну на світовій арені, міжнародних виставках. На жаль, уже другий рік поспіль держава не виділяє на це жодної копійки», — упевнена і народний депутат Анна Романова.

За її словами, починаючи з 2014 року кількість іноземних туристів скоротилася вдвічі — з 25 мільйонів, які щороку заїжджали в нашу країну, нині маємо лише 13 мільйонів візитерів. «Серед причин такого падіння — страх війни іноземними туристами та непоінформованість їх, що конфлікт займає менш як шість відсотків території нашої країни», — зауважила вона.

Власне, в рекомендаціях парламентських слухань передбачається, що у 2017 році в держбюджеті буде закладено кошти на промоцію туристичного потенціалу України.

На зменшення туристичної привабливості, на переконання обраниці, впливає і бюрократична процедура отримання української візи. Українська віза, наголосила А. Романова, втричі дорожча за шенгенську. Тож переконана: її отримання має бути або спрощене, або взагалі скасоване для громадян заможних країн.

Про що ще говорили учасники слухань, на яких проблемах акцентували увагу і які шляхи їх розв'язання пропонували, читайте в наступному номері газети.

 

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, Оксана Сироїд.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.