До Рівненської обласної ради надійшли подання від семи підприємницьких структур для погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки бурштину в Дубровицькому, Сарненському, Володимирецькому та Рокитнівському районах області. Загальна площа, на якій планували видобувати сонячний камінь, — майже 12 тисяч гектарів. Одне подання відкликали на доопрацювання напередодні засідання.

 

Відповідно до порядку надання спецдозволів на користування надрами, затвердженого Кабінетом Міністрів, обласна рада повинна в місячний термін з дня надходження документів, розглянути їх та визначитись. Якщо терміну не дотримаються, вважатиметься, що обласна рада автоматично надала відповідне погодження.

Саме тому голова Рівненської обласної ради Олександр Корнійчук учора скликав позачергову сесію, а профільна постійна комісія з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи напередодні на своєму засіданні розглянула подані документи. Комісія рекомендувала відмовити в погодженні надання надр у користування. Голова постійної комісії Володимир Валявка, зокрема, аргументував: статутний капітал товариств, які хочуть видобувати бурштин, незначний, п’ять із них уклали договір оренди на одну і ту ж бурову установку, якою володіє підприємство-орендодавець. Прислухалися також до думки присутніх на засіданні постійної комісії голів районних рад Володимирецького району Василя Ковенька та Сарненського — Руслана Серпенінова, які зазначили, що жоден із претендентів не укладав інвестиційного договору, повністю відсутня соціальна складова, а надання надр у користування лише погіршить і без того напружену ситуацію на Поліссі.

Під час пленарного засідання обласної ради депутати врахували рекомендації профільної постійної комісії і відмовилися надавати надра в користування з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки бурштину.

На сесії прийнято звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо встановлення обґрунтованих прогнозних показників доходів від рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину в державному бюджеті на 2016 рік. У ньому йдеться про те, що на Рівненщині спецдозволами на видобуток бурштину володіють ДП «Бурштин України», ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло», а на користування надрами з метою геологічного вивчення і для дослідно-промислового видобутку бурштину-сирцю — ще чотири підприємства. Торік ДП «Бурштин України» та ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло» видобули 1962 кілограми бурштину. У депутатів є обґрунтовані сумніви, що за нинішніх умов згадані два підприємства на території Рівненської області забезпечать виконання запланованого в держбюджеті показника з надходження рентної плати на рівні півтора мільярда гривень. У кулуарах сесії фахівці казали, що отримання такої суми можливе, якби розроблялись усі без винятку бурштинові родовища на Рівненщині.

«Якщо у першому кварталі 2016 року очікувалися надходження ренти до державного бюджету на рівні 400 мільйонів гривень, то по факту вони становлять лише близько одного мільйона, про що й було заявлено на нараді, яка проводилася ГУ ДФС у Рівненській області з представниками підприємств, що здійснюють видобуток бурштину на Рівненщині, — йдеться у зверненні. — В Україні питання нелегального видобутку бурштину потребує перш за все чіткого законодавчого врегулювання всіх його механізмів, і тільки після цього можна обраховувати доходи як державного, так і місцевих бюджетів тих територій, екологія яких постраждала, зокрема, й унаслідок того, що вкрай важливі закони так і не було ухвалено. Враховуючи наведене, беручи до уваги ризик значного недоотримання доходів державного бюджету у 2016 році, звертаємося з проханням внести зміни в частині встановлення обґрунтованих прогнозних показників доходів від рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину».

У згаданому зверненні депутати констатують, що спрощення Кабміном процедури надання спецдозволів на користування надрами не дало очікуваних результатів із наповнення держбюджету, а лише унеможливило забезпечення належного розгляду питань про надання надр у користування з боку обласних рад. Дорікнули і парламентаріям, що ухвалений у першому читанні в квітні минулого року законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину», який може кардинально змінити ситуацію з виконанням прогнозних показників та сприяти наповненню державного й місцевих бюджетів, і досі не прийнятий.

Рівне.