Нову форму звітності для підприємців запроваджено Мінфіном у лютому цього року.

 

-- Тепер підприємці зобов'язані щомісяця надавати в податкові органи розгорнуту інформацію про кількісні та вартісні показники залишку і реалізації підакцизної продукції. У разі невиконання згаданих звітів податківці погрожують чималими штрафами. Йдеться про майже 17 тисяч гривень, -- коментує ситуацію лідер запорізького Союзу підприємців "Ніка" Лідія КРИВЕНКО.

 

Власне, ніхто не виступає проти обліку та контролю, втім, як вважають запорізькі підприємці, виходить, що фіскальна служба перекладає свою роботу на них. Через те активісти "Ніки" підготували листа на ім'я Президента України. В ньому, зокрема, йдеться про те, що всю "вищезгадану звітність уже й так відправляють податківцям у передбаченій законодавством формі". Та й "уся інформація, яка потрібна згідно з новим порядком, уже міститься в органах фіскальної служби".

 

В Україні вже давно побутує крамольна думка, що головним завданням податкової, а тепер фіскальної служби, є нищення малого й середнього бізнесу. А якщо з останнього ще й якихось грошенят можна зібрати, то це взагалі чудово. Вимоги до підприємців, які можна трактувати і так, і сяк, документація і звітність (в епоху комп'ютерів!), яким би позаздрили сталінські фінінспектори часів гибелі НЕПу, та інші постійні "нововведення", роблять бізнес в Україні просто неможливим. А чесний взагалі не виживе.

 

Однак, це аж ніяк не заважає виведенню з України в офшори сотень мільярдів доларів. Не бідують і "чесні посадовці", які мають ті мільярди ловити. Що уже казати про оборудки навколо "повернення ПДВ". Це, вже навіть не поза очі, економісти називають чи не найуспішнішою (нарівні з контрабандою) галуззю вітчизняної економіки. Причому протягом останніх 20 років. Водночас, дрібні підприємці, у яких курсовою політикою Нацбанку давно вимито майже всі обігові кошти, отримав черговий тяжкий удар. Чи хтось переймається, аби той удар не став остаточним?..

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України