У Полтавській обласній бібліотеці ім. Івана Котляревського презентували туристичні цікавинки Карлівського району. Цей край здавна відомий широкому загалу передусім як своєрідна "столиця" найродючіших чорноземів. Однак і об'єктів культурної спадщини, історичних пам'яток тут також чимало. Переконати в цьому потенційних паломників приїхали керівники виконавчої влади та закладів культури району, народні майстри, аматори сцени, краєзнавці.

 

Тож були й відеосюжети та цікаві розповіді, як то кажуть, із перших вуст, і пісні та виставки художніх робіт, і навіть частування варениками... Усіх присутніх захопила презентація відкритого ще 1961 року народного історичного музею, що діє в селі Варварівка. Ця унікальна скарбниця минувшини налічує майже чотириста тисяч експонатів і пропонує відвідувачам понад три десятки (!) тематичних екскурсій.

 

Згадували і про те, що в кінці ХХ -- на початку ХХІ століть саме в Карлівському районі почали відроджувати традиції писанкарства Полтавщини. Відбувалося це завдяки подвижницькій праці педагога і митця Ігоря НІКОЛАЄВСЬКОГО. Після того як він відійшов у вічність, його справу продовжують наступники. Під час згаданої презентації туристичного потенціалу краю учениця Ігоря Олександровича Вікторія ЖМАК улаштувала майстер-клас із писанкарства для дітей і дорослих.

 

При цьому полтавців, і не лише їх, запросили на традиційний обласний фестиваль "Воскресни, писанко", який відбудеться в Карлівці на початку травня. Постійна учасниця таких фестивалів -- карлівська вишивальниця і писанкарка Людмила АКАМСІНА (на знімку) -- також поділилася секретами древнього ремесла під час майстер-класу з вишивки "білим по білому". А її землячка, художниця Наталія КАМЕРСЬКА, навчала усіх охочих техніки розпису тканини батик.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України