Сьогодні найпоширеніші порушення закону пов’язані з особистими, сімейними або службовими інтересами.

 

Уже за новим законодавством про запобігання корупції оперативники УСБУ в Луганській області склали 26 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення стосовно посадових осіб органів влади й управління, контролюючих відомств, державних підприємств, організацій і установ. Корупціонери притягнуті до відповідальності.


Як зазначають правоохоронці, характер корупційних виявів за останній час змінився. Раніше, наприклад, найпоширенішим в області було одержання чиновниками неправомірної вигоди за надання різних дозволів і пільг, при розподілі бюджетних коштів, контролі над дотриманням фітосанітарних норм при реалізації продукції, веденні підприємницької діяльності та ін. Більшість корупціонерів «годувалися» із земельної теми. Сьогодні найпоширеніші порушення закону пов’язані з особистими, сімейними або службовими інтересами. Наприклад, у Новоайдарському районі головлікар купує для лікарні партію овочів... у власного чоловіка. У Лисичанську керівник виборчої комісії на період кампанії працевлаштовує у своє підпорядкування свого чоловіка. Або керівник Держгеокадастру подає документи за проектами землевідводів приватному підприємству, яке належить його матері.


Але найпоширенішим правопорушенням є щедре преміювання чиновниками «себе коханих». Причому ці винагороди бувають просто неймовірними — до 150 відсотків щомісячного окладу. Те, що рішення про такі премії повинна ухвалювати винятково сесія ради відповідного рівня, нікого не турбує. Співробітники СБУ викрили посадових осіб однієї з сільських рад Троїцького району, які, незаконно призначаючи собі премії, заволоділи майже 200 тисячами гривень із місцевого бюджету. Вони підробляли рішення сесій сільради й фальсифікували підписи депутатів про збільшення фонду оплати праці, нарахування й виплату собі різноманітних премій і надбавок — щомісячних, щоквартальних, до свят та ін. У результаті одержували виплати в розмірі понад п’ять окладів. Скажімо, щомісячна зарплата голови сільради досягала майже 25 000 гривень, тоді як у селі не залишалося коштів на вирішення нагальних проблем. На всі питання місцевих жителів про виділення грошей на ремонтні роботи або проведення дитячого заходу керівник і його заступник відповідали традиційно: у бюджеті немає коштів. Тепер вони відповідатимуть за нормами кримінального законодавства.


Поширеними також є чиновницькі правопорушення, пов’язані з вимогою декларувати доходи при звільненні з посади. Зокрема, усі колишні депутати й голови рад, які не набрали достатньо голосів на місцевих виборах і звільнилися, мають задекларувати свої доходи. Як правило, вони цього не роблять, що також є корупційним правопорушенням.


Нове антикорупційне законодавство конкретизувало й поняття «подарунок». Чиновники й посадові особи можуть одержувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо їх вартість не перевищує однієї мінімальної заробітної плати. Кошти або майно, пільги, послуги, нематеріальні активи, отримані безплатно, можуть стати приводом для притягнення до відповідальності згідно із Законом «Про запобігання корупції». У таку ситуацію потрапив у Луганській області один місцевий керівник у Новоайдарському районі, який прийняв у подарунок дві тонни зерна. Його звільнено з посади й притягнуто до відповідальності.


Павло ВОРОНЦОВ (за матеріалами СБУ).


Луганська область.