До палаючих квартир на горішніх поверхах висоток рятувальникам Херсонщини нема чим діставатися.


Розсувні автодрабини, які для цього зазвичай використовують, одна за одною виходять з ладу. У Цюрупинську, скажімо, такої техніки вже немає зовсім — єдиний підйомник ще кілька років тому відправили на ремонт на одне з підприємств обласного центру. Але ремонтники виставили за свою роботу рахунок у 51 тисячу гривень, а в рятувальників таких грошей не знайшлося. Щоправда, нове керівництво ГУ ДСНС Херсонщини запевняє: домовленості із підрядниками уже досягли і техніку за кілька тижнів повернуть для використання за призначенням.


У пожежних частинах краю нині є тільки дев’ять автодрабин, які відпрацювали по тридцять років і більше. З них дві в ремонті, три ремонту вже не підлягають. Придбати нове устаткування можна без проблем — у самому Херсоні є аж два підприємства, що можуть його виготовляти. Та одна така машина нині коштує від двох до чотирьох мільйонів гривень. До того ж, наявні 30-метрові автодрабини спроможні дотягнутися лише до дев’ятого поверху максимум, тоді як в області є майже тридцять 14-поверхівок. Якщо запалає квартира у «пентхаусі» і вогонь перекриє вихід на сходи, їхнім мешканцям хоч у вікна викидайся.


— Розмови про придбання колінчастого підйомника для гасіння пожеж у таких будинках точаться у Херсоні ще з часів Союзу. Наприкінці 80-х років минулого сторіччя підприємства обласного центру почали збір валютних коштів для придбання імпортної 40-метрової драбини. Зібрали щось із сімдесят тисяч доларів, але їх не вистачило. І куди ті гроші потім поділися, не маю ані найменшого уявлення, — коментує начальник Головного управління ДСНС Херсонщини полковник Сергій Чорний. — Ми знову звернулися до міськради з проханням передбачити у муніципальному бюджеті певну суму на купівлю цієї техніки. Пропозицію обговорюють депутати, та яке рішення вони ухвалять, прогнозувати неможливо.


Тим часом у разі пожежі на верхньому поверсі якоїсь із висоток Цюрупинська автодрабину доведеться викликати з Дніпровського району сусіднього Херсона. Тобто маємо п’ятнадцять-двадцять хвилин зволікання. Чи протримаються цей час люди у палаючому помешканні висотки?


Херсонська область.