У Львові розпочався дводенний ІV Форум місцевого самоврядування. У тематичних дискусіях першого дня обговорили такі теми, як «Реформування місцевого самоврядування в контексті конституційної реформи», «Розбудова спроможних громад: особливості та перспективи», «Управління освітою в об’єднаних громадах. Новий виклик і нові можливості», «Реформування сфери ЖКГ в контексті децентралізації». Участь у форумі взяли заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, народні депутати, міські голови, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів.


Оксана СИРОЇД, заступник Голови Верховної Ради України:


«Конституція — це Біблія тої віри і філософії, носіями якої є громадяни. Ми тільки становимося у цій вірі. Поки ми не будемо впевнені в ній, то Конституція не стане захищеною. Українці повинні утвердитися. Адже децентралізація — це філософія свободи, відповідно до якої уряд для людини є маленьким, а громада — великою. Для того, щоб вона відбулася, потрібні не лише зміни в законі, а й реалізація віри, усвідомлення свободи управляти собою.


Кажуть, що, вносячи зміни до Конституції в частині децентралізації, немає втручання у владний трикутник. Це не-
правда! Тому що, коли ми говоримо про децентралізацію, то перше, що ми зачіпаємо, — владний трикутник. Адже мусимо обмежити державу в її впливі на місцеве само-врядування. Якщо дозволити збільшити владу, то ми цю децентралізацію можемо поховати, ще навіть не започаткувавши її».


Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова:


«Символічно, що саме нині, в день великого свята Благовіщення, ми будемо спілкуватися і говорити про місцеве самоврядування. Вважаю, що Україна може бути успішною за однієї умови, коли місцеве самоврядування матиме максимальну силу і максимальну повноту. Дай Бог, щоб усі керівники нашої держави це розуміли, і не лише на словах, а у своїх справах».


Олег СИНЮТКА, голова Львівської обласної державної адміністрації:


«Маємо усвідомлювати ту відповідальність, яку несуть органи місцевого самоврядування. Переконаний, що саме вони є найбільшим імпульсом для розвитку громадянського суспільства. Ще одна важлива річ — це не зупинятися на першому кроці — фінансовій децентралізації. Сьогодні обласні центри та міста обласного значення отримали величезний фінансовий ресурс. Потрібно не лише доцільно і розумно його використати, а й розподілити кошти для інших міст та громад. Тому подальші зміни, особливо до Конституції, — надважливі. Наступна річ — повноваження. Дуже часто ми грішимо тим, що у нас немає чи не вистачає тих чи інших повноважень. Представляючи президентську гілку влади, я закликаю: скористайтеся тими повноваженнями, які маєте! Мова про центри надання адміністративних послуг, можливості з реєстрації, інспектування архітектурної, містобудівної діяльності. Адже це — реальний інструмент для змін».


Продовження читайте у наступному числі газети.

Львів.

 

Віталій Кличко — міський голова Києва, Андрій Садовий — міський голова Львова, Оксана Сироїд — заступник Голови Верховної Ради України, В’ячеслав Негода — перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Сергій Власенко — голова парламентського Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування (зліва направо).


Фото надано прес-службою Львівської міської ради.