Луганські екологи закликають владу звернути увагу на значні природні втрати, пов’язані з наслідками воєнних дій. Передусім їх хвилює зростання забруднення Сіверського Дінця — головної водної артерії регіону. Основними забруднювачами ріки сьогодні є населені пункти й підприємства, розташовані на водозбірній лівобережній території, яку переважно контролює «ЛНР».
Водоочисні споруди тут зупинено «для економії», а комунальні й промислові стоки скидають до природних водойм у неочищеному вигляді. При цьому реальні обсяги скидань невідомі, як невідомі й реальні дані з забруднення води у створах, які перебувають нижче за течією в районі селища Нижнє. Останнє пов’язано з тим, що лінія розмежування на території області проходить саме Сіверським Дінцем — від села Кримське до кордону з Російською Федерацією. Активісти «Зеленого світу» пропонують відновити моніторинг забруднення ріки Сіверський Донець по всій довжині в межах регіону, внісши цю проблему до переліку питань, розглянутих у Мінську робочою групою з гуманітарних питань.
Крім того, захисників природи непокоять неконтрольовані вирубки лісів. З одного боку, це необхідний матеріал для проведення фортифікаційних робіт уздовж лінії розмежування. Водночас лісогосподарські суб’єкти вирубують дерева у значних обсягах для реалізації деревини.
Також активісти «Зеленого світу» вважають помилковим рішення облдержадміністрації ліквідувати департамент екології й природних ресурсів.

Луганська область.