5 квітня у банку «Хрещатик» було запроваджено тимчасову адміністрацію строком до 4 травня 2016 року включно. Що це означає і як повернути власні кошти?

Основною метою тимчасової адміністрації в неплатоспроможному банку є підготовка та затвердження плану виведення його з ринку. Запроваджується тимчасова адміністрація на строк, що не перевищує один місяць. У разі виведення неплатоспроможного банку з ринку шляхом його продажу тимчасова адміністрація може бути продовжена на строк до одного місяця. Іншим варіантом є ліквідація банку.

Вкладникам

Ця категорія протягом дії тимчасової адміністрації має право на гарантовану державою виплату за договорами банківського вкладу (депозиту), строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні і карткові рахунки) в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 000 грн. Вклади в іноземній валюті перераховуються в гривні за офіційним курсом гривні.

Подавати до Фонду гарантування вкладів та/або до ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» заяви на виплату коштів за договорами банківського рахунку та за договорами банківського вкладу, термін дії яких закінчився до введення та під час тимчасової адміністрації у ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК», не потрібно. За такими договорами виплата коштів здійснюватиметься за списками вкладників, які формує уповноважена особа Фонду. Інформація про час та порядок виплат оприлюднюється на сайтах Фонду та банку.

Виплати коштів вкладникам, термін дії договору яких ще не закінчився, здійснюватимуться залежно від способу виведення неплатоспроможного банку з ринку. Проте гарантована виплата вкладів у сумі до 200 000 тисяч здійснюється у будь-якому випадку. Крім цього, після прийняття рішення про ліквідацію банку право на виплати отримають вкладники-фізичні особи у частині, що перевищує гарантовані 200 тисяч, та фізичні особи-підприємці, але вже за процедурою, передбаченою для кредиторів особи, що ліквідується.

Юридичні особи

До 4 травня їх кошти заблоковані, зняти їх чи перерахувати на інший рахунок неможливо. Саме юрособам перш за все варто уважно слідкувати за рішенням щодо ліквідації банку у нашій газеті (публікується протягом семи днів із дня початку процедури ліквідації) та своєчасно (протягом 30 днів з дня публікації відомостей про відкликання банківської ліцензії) подати заяву про свої вимоги для включення до реєстру кредиторів. У іншому випадку, ви втратите право на відшкодування. Кредиторські вимоги заявляються шляхом направлення письмової заяви із наданням копій відповідних документів до Фонду або уповноваженої особи Фонду, якій делеговано повноваження щодо складання реєстру акцептованих вимог кредиторів, за адресою, вказаною в оголошенні.

Протягом 90 днів із дня опублікування відомостей про ліквідацію банку будуть визначені суми заборгованості кожному кредитору та їх віднесення до відповідної черги погашення або ж відхилено вимоги в разі їх не підтвердження фактичними даними, що містяться у розпорядженні Фонду.

Кошти, одержані в результаті ліквідації та продажу майна (активів) банку, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у певній черговості, юридичні особи стоять в ній сьомими. Вимоги до банку, незадоволені за недостатністю його майна, вважаються погашеними.

Водночас уже зараз варто перестрахуватися і подати позов до суду про виплату коштів рахунку (вкладу), ставити питання не лише про повернення коштів. Дані дії лише збільшать ваші шанси на можливе повернення коштів.

Картка киянина

Щодо даної картки, виданої банком «Хрещатик», то днями прийнято рішення про її перевипуск. Для цього необхідно звернутися до будь-якого відділення Ощадбанку та мати при собі паспорт та ідентифікаційний номер. Водночас картка, видана банком «Хрещатик», продовжує працювати як квиток, дисконт у торговельних і аптечних мережах чи ідентифікатор особи, заблоковано лише її платіжна функція.

Оплата комунальних послуг

Кияни у зв’язку з подіями навколо банку «Хрещатик» мають тепер ще уважніше читати платіжки на оплату комунальних послуг, які вони отримають. Якщо у їх реквізитах вказано банк «Хрещатик», то столична влада зазначає, що такий рахунок не потрібно сплачувати, адже це — ризик.