Завершився візит Президента України Петра Порошенка до Японії. Апофеозом вчорашнього дня, та й загалом візиту став прийом Петра Порошенка і його дружини Імператором Японії Акіхіто та Імператрицею Мітіко. Це був справді вияв високої поваги до України та її Президента, адже імператор Японії приймає далеко не всіх міжнародних лідерів.

 

Петро Порошенко висловив подяку Японії за політичну підтримку та солідарність з Україною у протидії зовнішній агресії, за потужну фінансову допомогу задля здійснення реформ. Він запросив Імператора Акіхіто та Імператрицю Мітіко відвідати нашу державу в зручний для них час.


І, звичайно ж, цими днями Президент та українська делегація не могли не виявити поваги до країни, долучившись до «національного свята» — милування сакурою, яка так буйно розквітла і в імператорському саду, і просто на вулицях Токіо.


Підсумовуючи візит українського Президента, японські ЗМІ відзначають його насиченість та результативність. Журналісти провідного телеканала NHK, наприклад, наголошують, що Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе запевнив Порошенка: він особисто очолить обговорення питання про мирне врегулювання ситуації в Україні під час саміту «Великої сімки» в травні. Абе сказав, що Японія працює над мирним урегулюванням кризи в Україні, він продовжує закликати сторони повністю виконувати угоду про припинення вогню, і закличе Росію «зіграти активну роль у мирному розв’язанні цього конфлікту».


«Ми з Президентом Порошенком відзначаємо необхідність повного виконання Мінських домовленостей як єдиного підходу до врегулювання ситуації навколо країни», — сказав з цього приводу Абе.


Журналісти помітили, що на Абе в цей день був галстук жовто-синього кольору і що привітання він вимовив українською.


Доречно нагадати, що десь через тиждень до Токіо прибуває міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (в основному для обговорення «вічного питання» — коли Путін здійснить свій візит до Японії), хоча тепер йтиметься більше про організацію робочої зустрічі Шіндзо Абе та Володимира Путіна, швидше за все, в Сочі на початку травня, після європейського турне Абе країнами «Великої сімки». Тож обмін думками з «територіальних проблем» із Петром Порошенком напередодні цих зустрічей був не тільки доречний, а й необхідний японському прем’єру задля найбільш доцільної архітектоніки в проведенні переговорів із Путіним.


Наводять японські ЗМІ і слова свого прем’єра про те, що Японія неухильно здійснюватиме економічну допомогу Україні. Йдеться і про 1 млрд. 800 млн. доларів, раніше обіцяних урядом Японії, і нові транші: 13,6 млн. гуманітарної допомоги на відбудову Донбасу та 3,6 млн. на будівництво нового сховища для відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС. Видання підкреслюють важливість співробітництва в галузях, що стосуються радіаційної безпеки, оскільки обидві країни постраждали від великих атомних аварій: п’ять років минуло від Великого східнояпонського землетрусу та аварії на АЕС «Фукусіма», а в квітні Україна відзначатиме 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС.


Однак треба рухатися далі. Найкращу відповідь будь-яким проблемам здатна дати сильна економіка. Важливі не тільки фінансова допомога та кредити, які Японія надає «майже задаром», ще важливіші інвестиції в економіку України. Зустріч Петра Порошенка із керівництвом Торгової палати в Кіото та представниками Японської федерації бізнесу «Кейданрен» у Токіо засвідчила неабиякий інтерес японських підприємців до участі в перспективних проектах в Україні. Петро Порошенко закликав інвесторів взяти участь у приватизації українських портів та енергетики. Сам він наголосив у заяві після завершення переговорів із Шіндзо Абе про те, що найбільш привабливими японські інвестори вважають галузі енергетики, екології та сільського господарства. Водночас не є таємницею, що інвестиції «потечуть» у країну тільки тоді, коли буде подолано політичну кризу, коли зменшиться корупція, рішучіше проводитимуться реформи, і все це важливіше навіть, ніж воєнні події на сході країни. Саме тому Президенту доводилося немало говорити в Японії про швидке формування коаліції та нового уряду, про боротьбу з корупцією, відповідати на запитання про «офшорні скандали». Він запевнював у чіткому напрямі руху і європейському розвитку України. В Японії його почули. «Пан Президент запевнив мене, що в Україні процес реалізації реформ буде прискорено, і для мене дуже важливі сповнені рішучості плани Петра Порошенка», — сказав на це Шіндзо Абе.


Виступаючи в Національному прес-клубі, Петро Порошенко заявив, що «головна мета його візиту полягає у зміцненні глобального партнерства з Японією». І це важливо «заради регіонального і глобального миру та безпеки». Відповідальність Японії і України як непостійних членів Ради Безпеки ООН дуже висока. Зважаючи на вагу Японії на міжнародному просторі, Петро Порошенко запевнив, що Україна підтримує надання Японії статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.


Наступного року виповниться 25 років встановлення дипломатичних відносин між незалежною Україною та Японією. Україна відзначить цю подію проголошенням Року Японії в Україні. А отже — буде більше контактів, культурних подій, це сприятиме кращому знайомству з культурою та історією далекої і водночас близької країни. Петро Порошенко на зустрічі з українськими «краянами» уже анонсував готовність влади до розширення освітніх контактів, обмінів студентами, науковими кадрами, ширше вивчення японської мови в школах та вузах.


Японія — дуже гарний зразок для наслідування і в економіці, і в культурі. Найближчі роки покажуть, чи здатна Україна, як свого часу Японія, здійснити «українське диво».

Токіо.

 

Зустріч Імператора Японії Акіхіто з Петром Порошенком.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).