Активна фаза переговорів щодо створення коаліції та формування нового уряду розпочнеться вже з понеділка. Принаймні очікується, що у вівторок, 12 квітня, оголосять про створення більшості за участю двох фракцій — БПП та «Народний фронт». Проте оптимізм щодо цього поки що стриманий. Адже й досі тривають перемовини з позафракційними депутатами, які мають забезпечити наявність у коаліції понад 226 голосів.

Якщо новий уряд не спрацює — відбудуться дочасні парламентські вибори. Таку думку в ефірі одного з телеканалів озвучив народний депутат від БПП Олексій Мушак.

За його словами, приблизний список майбутнього Кабміну відомий уже давно. Тож зрозуміло, що і від кого можна чекати. Принаймні цей уряд готовий узяти на себе відповідальність. Водночас треба чітко розуміти, ще одного нового уряду при цьому терміні Президента Порошенка вже не буде. Цей уряд або спрацює і піде якесь поліпшення і траєкторія зростання, або будуть перевибори.

Однак результати дочасних виборів можуть бути непередбачуваними. І це усі чудово розуміють. На думку народного депутата Олега Барни (БПП), найгірша проукраїнська коаліція краща за найпрофесійніший, але проросійський уряд чи коаліцію.

«Позачергові вибори на тлі проблем всередині країни можуть обернутися для держави втратою суверенітету. Ми чітко розуміємо: Путін розраховує, що українці не знайдуть спільної мови між собою. Не об’єднаються навколо держави і зроблять помилки», — вважає позафракційна Ганна Гопко.

Тож, на її думку, під час формування уряду важливо проводити відкриту розмову не лише в рамках коаліції, а й залучати громадськість.

Наразі депутат відхилила запрошення увійти до складу коаліції, але висловила готовність підтримати новий уряд. Таку позицію мають більшість обранців, що не входять до складу жодної фракції чи групи. Позафракційних депутатів, вважає вона, потрібно переконувати по совісті, а не іншими мотиваційними речами, чому той чи інший кандидат буде якісним рішенням після кризи і торгів, які тривають уже три місяці. «Ми не можемо далі гратися і доводити ситуацію до катастрофи», — переконана Г. Гопко.

Тим часом подих нових виборів потроху відчувається — подекуди у містах уже з’являються партійні ятки, деякі лідери політичних сил вирушили у регіони, а інші влаштовують шоу в столиці. Чого не зробиш заради рейтингу.