У Верховній Раді відбулася зустріч ініціативної групи Національного форуму «Жінки за Мир» із представниками закордонних дипломатичних представництв, місій та організацій. Мета цієї неполітичної ініціативи, участь у якій беруть успішні жінки різних політичних поглядів і представники різних регіонів України, — створити національну платформу для обговорення та пошуку механізмів виходу із політичної на економічної кризи в Україні, встановлення миру та єдності, розв’язання проблем вимушених переселенців з Донбасу.

«Якщо хочете припинити війну, беріть на переговори жінок, і вони обов’язково домовляться», — нагадала ці слова Маргарет Тетчер народний депутат України, співзасновник Інституту соціального захисту Наталія Королевська (на знімку в центрі), котра сама народилася в Красному Лучі на Луганщині, який нині окупований. За її словами, через місяць після початку роботи Національного форуму «Жінки за Мир» до руху приєдналися вже майже 10 тисяч жінок по всій Україні, а в деяких містах, зокрема, у зоні АТО — у Лисичанську, Сєверодонецьку, Слов’янську, — створено місцеві форуми, головною метою яких є допомога у розв’язанні проблем вимушених переселенців із окупованих територій. А в «сірій зоні» працює гуманітарна жіноча місія, яка здійснює патронат над дітьми-сиротами, котрі нині опинилися фактично без державної підтримки.

Народний депутат попередніх скликань, а нині депутат Запорізької облради Юлія Ковалевська, уродженка Донецька, наголосила, що говорити про економічну стабільність та успішність будь-яких реформ у державі можна лише тоді, коли настане мир. У Запорізькій області нині мешкає майже 118 тисяч вимушених переселенців з Донбасу. І головні проблеми, з якими вони стикаються, розповіла Ю. Ковалевська, — складне економічне становище, проблеми з працевлаштуванням і житлом, відсутність соціальних виплат, настороженість місцевих мешканців, утиски політичних прав. Проте, як зазначали учасниці зустрічі, навіть у буферній «сірій зоні» та в родинах переселенців народжуються діти, відтак життя триває і є сподівання на якнайшвидше завершення безглуздої та несправедливої неоголошеної війни.

«В Україні справжня велика біда, й не можна забувати уроки історії», — звернулася до представників дипломатичних місій Посол Миру, Статс-дама Шведського королівського двору, доцент Вищої дипломатичної академії України Галина Науменко, закликавши не забувати міжнародні зобов’язання, які світова спільнота взяла на себе щодо України.

Учасниці зустрічі звернулися до дипломатів із проханням рекомендувати для співпраці з Національним жіночим форумом «Жінки за Мир» міжнародних експертів та консультантів з проблем національного примирення та встановлення миру.

Підсумки діяльності першого етапу ініціативи «Жінки за Мир» буде підбито на національному форумі в Києві наприкінці червня цього року.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.