Після референдуму в Нідерландах доведеться боротися за «цивілізаційний проект Європа» — таку думку висловив голова Європарламенту Мартін Шульц в інтерв’ю газетам видавництва Funke Medіengruppe. Аргументи противників ратифікації стосувалися дуже різних речей, «але тільки не суті питання — а саме Угоди про асоціацію ЄС з Україною», вважає Шульц. Він нагадав, що Угода — важливий елемент відновлення миру в регіоні, який серйозно постраждав від агресії та війни, повідомляє DW. «Те, що результатам цього референдуму тепер радіють саме ті, хто доклав руку до кризи в Україні, — це цинізм!»


Майя Коцьянчич, офіційний представник глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, заявила, що референдум в Нідерландах не може вплинути на політику сусідства Євросоюзу і програму «Східне партнерство». «Політика сусідства і «Східне партнерство» діють активно. Ви знаєте, що її ґрунтовно переглянули торік з орієнтацією на дуже чіткі напрями головної уваги, і в цьому нічого не змінилося».


Франція та Німеччина продовжать підтримувати Україну на шляху до Європи. Це заявив президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель. Він також наголосив: «Що стосується Франції та Німеччини, то ми будемо продовжувати підтримувати Україну і застосовувати Угоду про асоціацію у наших країнах... Що стосується Європи, вона буде реалізовувати все можливе в рамках асоціації», повідомляє Reuters.
«Нідерланди спільно з інститутами ЄС зможуть знайти спосіб розв’язання проблеми, що виникла через відмову голландців на референдумі підтримати ратифікацію Угоди про асоціацію ЄС з Україною, — переконана Ангела Меркель. — Ми, звичайно, зацікавлені у виборі України рухатися до стандартів ЄС, що були погоджені в Угоді про асоціацію України з ЄС».


Натомість прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон закликав уряд Нідерландів прислухатися до думки громадян, хоча особисто вважає, «що це гарна ідея для Європи і України, щоб мати відносини», і якщо Україна хоче рухатися в бік Європи, «ми не повинні відштовхувати її». Нині Британія в очікуванні свого референдуму (щодо продовження членства в ЄС), і Кемерон сподівається, що рішення голландців не вплине на результати волевиявлення британців, «тому що це є дуже відмінною проблемою». Але прихильники ідеї виходу Британії з ЄС уже назвали референдум у Нідерландах «стриманим та нормальним» способом, щоб виступати проти Брюсселя, повідомляє британська перса.


Перемога противників євроінтеграції України на референдумі в Нідерландах — це не тільки «ні» Києву, а й чіткий сигнал Брюсселю, особливо з огляду на прийдешній референдум щодо Brexіt у Великобританії, пише DW в огляді преси. Німецьке видання Spіegel Onlіne констатує: «Ця відмова є не лише перемогою російського президента Володимира Путіна, а й тріумфом тих, хто бачить ЄС розваленим уже сьогодні, а не завтра... І хоча результат референдуму не є обов’язковим для нідерландського уряду, ігнорування потягне докір, що уряд не турбує воля народу».


«Результат референдуму є подвійним ляпасом для ЄС. Залишається тільки побачити, що буде його наслідком — синець під оком чи таки зламана щелепа. Адже результат цього волевиявлення вказує лише на те, що ЄС у Нідерландах — ще кілька років тому найбільш проєвропейській країні — є тепер вкрай непопулярним. Крім того, він свідчить, що близько 70 відсотків нідерландців або просто не мають жодного інтересу до такого важливого європейського питання, або ж вважають, що їхні голоси все одно не мають жодної ваги», — пише Spіegel Onlіne.


Прокоментували ситуацію і в США. Представник Держдепу США Марк Тонер заявив, що США розчаровані результатом референдуму. «В інтересах Сполучених Штатів, Нідерландів, Євросоюзу допомогти Україні стати демократичною і економічно стабільною країною». «Ми віримо, що це допоможе привнести нові економічні можливості для ЄС, в який входять Нідерланди, і для України».


Підготувала Наталя ОНИЩУК.