Уряд Греції розробив новий пакет заходів щодо скорочення бюджетного дефіциту до 2018 року й подасть його на розгляд своїм міжнародним кредиторам, повідомила грецька газета «Катімеріні».


Заходи допоможуть додатково залучити до скарбниці майже 3,6 млрд. євро переважно за рахунок підвищення податків на доходи й акцизів на бензин та природний газ. Але, щоб зайве не дратувати фермерів, які взимку провели акції протесту, заблокувавши під’їзди до КПП із сусідніми країнами та головні артерії усередині Греції, міністр енергетики Панос Скурлетіс пообіцяв, що акцизи на дизельне паливо залишать без змін.


Уряду Алексіса Ципраса довелося підвищувати тарифи на реєстрацію імпортних автомобілів, що були в користуванні, акцизи на тютюнові вироби, збільшувати такси на кабельне телебачення, Інтернет і мобільний зв’язок, запроваджувати податок на банківські трансакції і підвищувати його для власників великих будинків і дач.


У пакеті заходів передбачено істотне скорочення видатків на оборону. Соціальну сферу цього разу вирішили не чіпати. І навіть пообіцяли, що греки, які живуть на межі бідності, та біженці, котрі подали заяви на отримання грецького громадянства, зможуть із 1 червня цього року одержувати безплатне медичне обслуговування,  медикаменти й навіть лікування за кордоном за гострої потреби. Забезпечення безплатних медичних послуг для малоімущих обійдеться держскарбниці в 100 млн. євро на рік. Але влада пішла на це, щоб пом’якшити невдоволення народу через запровадження нових заходів економії.