В одному з попередніх номерів «Голос України» розповідав про закон щодо остаточної декомунізації у Польщі, який стосується «назв об’єктів, будинків та обладнання, що перебувають у публічному користуванні», але не охоплює своїми положеннями пам’ятники соціалістичного минулого, яких ще трохи залишилося в країні.

 

Низка позапарламентських політичних сил, для прикладу Конфедерація незалежної Польщі та ветеранські організації, які об’єднують учасників національно-визвольних змагань, почуваються обійденими, бо на етапі обговорення законопроекту в парламенті добивалися, щоб в законі було сказано «про усунення усіх комуністичних реліктів, зокрема, пам’ятників, барельєфів і меморіальних дощок, що присвячені Червоній армії», котрих, за даними Інституту національної пам’яті Польщі, залишається майже 300.


У партії влади заспокоюють. Зокрема, прем’єр-міністр Беата Шидло запевнила: «Те, що з польського публічного простору повинні зникнути символи комунізму, — це закономірно й нормально, адже багатьох польських громадян обурює, що в багатьох місцях країни все ще знаходяться такі символи». Опосередковано прем’єрка пояснила відсутність правового регулювання стосовно пам’ятників тим, що «тривають інвентаризаційні роботи з встановлення кількості радянських пам’ятників», та тим, що «це компетенція органів місцевого самоврядування, які є господарями на своїй території».


Що інвентаризація триває, підтвердив і президент Інституту національної пам’яті Лукаш Камінський, котрий заявив, що його інститут до червня запропонує проект, який «заохочуватиме органи місцевого самоврядування до ліквідації радянських пам’ятників», наявність яких у Польщі до цього часу стала наслідком незавершеності перетворень початку 90-х років минулого століття».


Така декларація президента ІНП спричинила негайну гостру реакцію... у Москві. В МЗС РФ заявили, що Кремль не залишить без реакції ймовірний демонтаж радянських пам’ятників у Польщі й «вимагає збереження правдивої історії та її символів», а також висловили надію, що польська влада відмовиться від цих намірів. Згодом глава зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров на 37-му засіданні Російського організаційного комітету «Перемога» (з підготовки святкування 71-ї річниці 9 Травня), що відбулося днями, також «пройшовся» по пропозиціях ІНП Польщі, заявивши, що його відомство протидіятиме планованим поляками заходам з усунення пам’ятників, не пов’язаних із військовими похованнями, і на двосторонній основі,  і в профільних міжнародних структурах». Лавров назвав Польщу «лідером антиросійської гонки в боротьбі з пам’ятниками радянським громадянам, котрі загинули в боротьбі з нацизмом», та «доповів» В. Путіну, що в 2015 році поляки «осквернили або несанкціоновано знесли 30 монументів, що символізували не лише визвольну місію Червоної армії, а й радянсько-польське братерство зброї».


МЗС Польщі не залишив без уваги «одкровень» Кремля. Зокрема, слова російського міністра названо фальшивими і неправомірними, спрямованими на подальше поширення «недобросовісної інформації на цю тему, що базується на спотворенні діючої російсько-польської договірної бази». У Варшаві нагадали Кремлеві, що двостороння міжурядова угода від 22 лютого 1994 року про могили та місця пам’яті стосується винятково військових цвинтарів (у Польщі 1875 цвинтарів, де поховані російські і радянські військовики), які «перебувають під охороною і захистом державної влади та утримуються і ремонтуються державним коштом (в останні роки Варшава витратила на ці цілі майже 14 мільйонів злотих). Натомість угода не має жодного відношення до так званих символічних пам’ятників, які будувалися винятково як символи комуністичного панування на польських землях у 1945—1989 роках.


В ІНП Польщі до реакції Москви і її ймовірних кроків на міжнародній арені готові. Інститут закликає Захід не сприймати історію Другої світової війни винятково через призму сприйняття СРСР як союзника Заходу по антигітлерівській коаліції, нагадуючи про співпрацю Москви з нацистами у 1939—1941 рр. В ІНП розуміють, що за кордоном є люди, переконані, що поляки самі ставили ці пам’ятники, бо не знають правди про те, що вони символізують комуністичну диктатуру, встановлену в Польщі СРСР. Акцент робитиметься також на тому, що наслідки війни тривали для Польщі аж до 1989 року.


Самі пам’ятники планують розмістити в спеціально створеному музеї, де вони стоятимуть як свідчення важких часів. «Це надзвичайно важливо. Адже хто пояснить молодим людям через років п’ятдесят, що в центрі польського міста стоїть пам’ятник не героєві? Ми усвідомлюємо, які це були події насправді, але з часом це усвідомлення може зникнути», — резюмує президент ІНП.

Варшава.