Новий президент Косово Хашим Тачі, якого 26 лютого на цю посаду обрав парламент, у четвер склав присягу в Скупщині. Косовська опозиція проігнорувала цей захід. А під час читання присяги стався прикрий інцидент — у вікно парламенту влетів камінь, кинутий кимось із вулиці. Поліції не вдалося одразу затримати хулігана.


Тачі, який обійматиме цю посаду п’ять років, заприсягся докласти всіх своїх зусиль задля збереження косовської «незалежності, суверенітету й територіальної цілісності», а також для «забезпечення прав і свобод людини й громадянина, дотримуватися і захищати Конституцію та закони, підтримувати мир і благополуччя усіх громадян».


А в п’ятницю на центральній площі Скендерберг, у Приштині, відбулася урочиста інавгурація нового президента, на яку було запрошено, за повідомленням косовських ЗМІ, майже 1200 гостей із 50 країн світу.


Таким чином, колишній лідер Демократичної партії Косово, екс-віце-прем’єр і екс-міністр закордонних справ офіційно змінив на цій посаді першу жінку президента Косово Атіфете Яхьягу, повноваження якої закінчилися 6 квітня.