У Полтаві два дні тривав мистецький фестиваль "P.ART.TER". Його організаторами стали майже десяток небайдужих земляків. Масштабне дійство відбувалося у спорожнілому цеху турбомеханічного заводу (на знімку).

 

Тут, як кажуть, було де розгулятися художникам, архітекторам, дизайнерам, керамістам і майстрам інших ремесел, акторам, фотографам, музикантам, співакам. Не кажучи вже про їхніх шанувальників, чимало з яких заїжджали в цю своєрідну виставкову залу просто на велосипедах... Споруджена 1965 року більш ніж простора будівля площею майже дві тисячі квадратних метрів, з якої ще не вивітрився запах мазуту й металу, вже вдруге перетворилася на "Арт-платформу 11".

 

Там демонстрували роботи майже півсотні митців, переважно молодих, із ПолтавиКиєваХаркова та Рівного. Водночас усі бажаючі могли долучитися до обговорення екологічних проблем, послухати лекції мистецтвознавців та істориків або виступи гуртів і солістів, зануритися в перипетії вистави театру сучасного діалогу на імпровізованій сцені тощо. У такий спосіб, за задумом ініціаторів, творився сучасний мистецький простір, народжений "вільними людьми для вільних людей". Тож креатив, звісно, всіляко заохочувався.

 

Хоча йшлося не лише про розваги. Адже фестиваль став продовженням полтавських "Кадетеріумів" -- подібних культурно-мистецьких імпрез в історичній будівлі Кадетського корпусу, що перетворюється на руїну. Власне, те дійство започатковували у 2014 році саме задля того, щоб привернути увагу влади та громадськості до її плачевного стану. Однак за ці два роки дощі, сніги та байдужість посадовців і чиновників "добили" ту пам'ятку архітектури загальнодержавного значення настільки, що збиратися там стало просто небезпечно...

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України