Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 21-й тур


9 квітня. «Металіст» — «Металург». +:-.


«Олімпік» — «Ворскла». 1:1. Київ. НТК імені Віктора Баннікова. 535 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Матяж, 32 (п) — Громов, 35.


«Чорноморець» — «Говерла». 1:0. Одеса. «Чорноморець». 4 000 глядачів. Рефері — Іванов (Макіївка). Гол: Азацький, 56.


10 квітня. «Карпати» — «Олександрія». 2:2. Львів. «Арена-Львів». 3 556 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Карноза, 75, 90+5 — Пономар, 70, Чорній, 75.


«Сталь» — «Шахтар». 3:3. Дніпропетровськ. «Метеор». 1 870 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Каленчук, 38, Лазич, 61, Іщенко, 90+3 — Едуардо, 51, Дентіньо, 72, Малишев, 79.


«Динамо» — «Волинь». 3:0. Київ. НСК «Олімпійський». 8 079 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Ярмоленко, 29, 36, Гусєв, 34. Вилучено Шабанова («Волинь», 45, два попередження).


«Зоря» — «Дніпро». 1:2. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 5 500 глядачів. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Гордієнко, 63 — Шахов, 75, Сіваков, 87 (у власні ворота).


«Сталь» створила сенсацію, позбавивши двох очок «Шахтар». Відтак відставання «гірників» від «Динамо» збільшилося до п’яти пунктів.


Господарі доволі сміливо діяли в атаці. Однак згодом гості почали грати у звичний для себе футбол. Та їм бракувало ударів. Натомість дніпродзержинці свого моменту не змарнували. Досвідчений Лазич (на знімку ліворуч) перевів м’яч зі свого флангу на правий, на Каленчука. А той влучив у дальню «дев’ятку». Цей епізод наче паралізував донеччан на певний період.

 


Лише після перерви вони прийшли до тями, й Едуардо, котрий вийшов на заміну, забив м’яч у відповідь. Але за десять хвилин знову слово взяв Лазич. У контратаці «Сталі» він показав високу швидкість, чудовий дриблінг і точний завершальний удар. А його команда знову попереду.


У Лазича була ще нагода забити. Після розіграшу штрафного він небезпечно бив головою, але промахнувся. І спрацювало правило: не забив ти — неодмінно це зробить суперник. «Шахтар» організував дві гострі атаки, котрі принесли йому успіх, він повів у рахунку — 3:2. І надалі підопічні Мірчі Луческу могли збільшити перевагу, гостро контратакуючи.


Господарі терпіли, вистояли. І врятували матч. До речі, ударом з двадцяти метрів мети досяг колишній «гірник» Іщенко.


***


Перед матчем із луганчанами наставник «Дніпра» Мирон Маркевич сказав:


— Якщо виграємо ми, то у нас з’являються реальні шанси на «бронзу». Інакше «Зоря» остаточно відірветься від четвертого рядка. Нічия мало що вирішить. Уся боротьба буде ще попереду. Тому мирна угода нас не влаштує...


Але все в тому поєдинку йшло саме до нічиєї. Та дніпрянам допоміг гравець «Зорі» Сіваков, котрий за три хвилини до завершення основного часу зрізав м’яч у власні ворота.


— На сьогодні ми на третій позиції, — сказав після матчу тренер луганчан Юрій Вернидуб, — і у нас її можна вигризти хіба що тільки зубами. Битимемося до кінця. Упевнений у своїх хлопцях. Якщо показуватимуть такий футбол, як сьогодні, то все буде добре...


***


Першість країни. Перша ліга. 21-й тур. «Іллічівець» (Маріуполь) — «Тернопіль». 0:0. «Гірник» (Кривий Ріг) — «Суми». 2:0. «Оболонь-Бровар» (Київ) — «Черкаський Дніпро». 1:0. «Полтава» — «Динамо-2» (Київ). 2:0. «Геліос» (Харків) — «Нафтовик» (Охтирка). 0:2. «Зірка» (Кіровоград) — «Десна» (Чернігів). 1:0. «Гірник-Спорт» (Комсомольськ) — «Авангард» (Краматорськ). 0:2.


«Зірка» — 43 очки, «Гірник», «Оболонь-Бровар» — по 37, «Черкаський Дніпро» — 34, «Геліос» — 33, «Іллічівець» — 31, «Полтава» — 30, «Нафтовик», «Динамо-2» — по 27, «Авангард» — 26, «Десна» — 25, «Миколаїв», «Гірник-Спорт» — по 24, «Суми» — 18, «Тернопіль» — 16, «Нива» — 7.


Завжди виникає підвищений інтерес до поєдинків між клубами, котрі входять до лідируючої групи. Таким був матч між «броварями» і черкащанами. Цю зустріч обслуговував один із найкращих і найдосвідченіших рефері країни Юрій Вакс. До речі, зі своїми обов’язками він упорався легко і майстерно.


Сама гра була бойовою і безкомпромісною. Щоправда, господарі мали невеличку перевагу. Все йшло до нульової нічиєї. І то був би справедливий результат. Але буквально за мить до фінального свистка (на доданій 4-й хвилині) киянин Костянтин Коваленко завдав переможного удару. Справжня футбольна драма для одних, і величезна радість для інших.


Фото shakhtar.com.