Ось і настав «час ікс» — після заяви Арсенія Яценюка про відставку з посади Прем’єр-міністра перед українським парламентом постало нове відповідальне завдання: утворити нову коаліцію депутатських фракцій, яка буде здатна сформувати новий реформаторський уряд. Ситуація надзвичайно складна. Але потребує відповідальних та зважених рішень. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку засідання погоджувальної ради керівників фракцій та голів парламентських комітетів. Глава парламенту і кандидат на посаду прем’єра заявив, що його уряд буде ефективним і відновить економічне зростання. «Уряд Гройсмана» — у разі створення — буде, за словами Голови Верховної Ради, «публічним, ефективним, відкритим, реформаторським».

 

Оновлення і перезавантаження


«Сьогодні перед українським парламентом стоїть питання про формування, оновлення, перезавантаження, — сказав Володимир Гройсман. — Але найголовніше, щоб був результат — нова коаліція, яка здатна сформувати новий реформаторський уряд, обрати Прем’єр-міністра, забезпечити незворотність європейської інтеграції, підвищити ефективність державного управління, стабілізувати кризову ситуацію, яка є сьогодні у країні, забезпечити економічну стабілізацію, знайти можливості відновити економічне зростання і, за великим рахунком, забезпечити соціальну справедливість у нашому суспільстві».


«За уряд, який матиме підтримку парламенту, незалежно від коаліції, опозиції, а буде налаштований на те, щоб забезпечувати євроінтеграцію нашої країни, і матиме підтримку парламенту, і якщо буде підтримка коаліції щодо моєї кандидатури з пропозиціями, які я вніс, і ми сьогодні обговорюємо по кандидатах на ті, чи інші позиції по міністерствах, цей уряд буде ефективним», — зазначив Володимир Гройсман і додав: «За мною не заіржавіє. Я вмію працювати 24 години на добу, я не раз це доводив», — додав Гройсман.


Під час погоджувальної ради лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак передав Голові Верховної Ради заяву Арсенія Яценюка про відставку. Глава парламенту доручив передати цю заяву до парламентського апарату.


А представник Президента України у парламенті Степан Кубів запевнив: тільки-но глава держави отримає від коаліції депутатських фракцій кандидатуру нового Прем’єр-міністра, він внесе її на розгляд парламенту.

Президент уже неодноразово наголошував, що вже цього тижня країна повинна отримати новий уряд і нову коаліцію, орієнтовані на проведення реформ, імплементацію Угоди про асоціацію з Євросоюзом, співпрацю з Міжнародним валютним фондом та боротьбу з корупцією. Бо якщо цього не станеться, парламент буде розпущено.


Глава парламенту назвав рішення Арсенія Яценюка про відставку з посади прем’єра «виваженим і гідним» вчинком, який заслуговує на повагу. При цьому він наголосив, що відповідальність за перезавантаження влади сьогодні лежить на плечах усіх без винятку політичних сил та фракцій Верховної Ради. «Я розраховую на те, що буде утворена коаліція, яка дозволить сформувати таким чином владу, яка буде ефективною і зможе відповідати якістю, сучасністю на ті виклики, які є на сьогодні», — наголосив В. Гройсман.


Порядок денний парламенту на нинішній пленарний тиждень напружений — майже 100 проектів законів. У зв’язку із формуванням нової коаліції та уряду в порядку денному відбудуться зміни.


Двері не зачинені


У вівторок чи найближчими днями у парламенті буде оголошено про створення коаліції двома найбільшими фракціями, заявив лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. Тобто — за участю фракцій Блоку Петра Порошенка і «Народний фронт».


Ю. Луценко відзначив, що у фракції з повагою поставились до заяви Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про відставку та до більшості з його діяльності. «Заява про відставку Яценюка пришвидшить і дасть можливість остаточно завершити процес переформатування коаліції», — сказав парламентарій. При цьому він наголосив, що входження позафракційних депутатів до фракції БПП та до нової коаліції не має нічого подібного із підкупом голосів, як це відбувалося у попередніх скликаннях парламенту.


При цьому, як наголосив Ю. Луценко, двері до коаліції не зачинені й для інших народних депутатів. Адже люди не розділяють депутатів на коаліційних та некоаліційних. «Всі ми в одному човні. Тому всі, хто хоче нести відповідальність за долю країни, — будь ласка, приєднуйтесь», — закликав лідер найбільшої депутатської фракції у парламенті. За словами Ю. Луценка, Президент України уже розпочав проводити консультації із фракціями парламенту щодо кандидатури нового Генпрокурора. Фракція БПП також запропонувала створити у парламенті робочу групу для опрацювання законодавства з деофшоризації країни.


Кадровий вівторок?


Депутатська фракція «Народний фронт» пропонує у вівторок проголосувати всі кадрові рішення, в тому числі й призначити нового Генпрокурора. Про це заявив на погоджувальній раді лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.


Він відзначив, що рішення Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про відставку — це рішення вольової людини, для якої інтереси держави є пріоритетом. «Яценюк перший і, сподіваюсь, не останній Прем’єр-міністр, який зважився на системні реформи і добровільно передає владу новому прем’єру», — сказав М. Бурбак.


Політик наголосив, що парламент має продовжити впроваджувати реформи у країні, започатковані попереднім урядом, й створити нову коаліцію. «Ми не змінюємо свої принципи і надалі стоятимемо на тих позиціях, які озвучили ще два місяці тому», — сказав лідер фракції «Народний фронт». Серед пріоритетів діяльності нового уряду він окреслив антикорупційну реформу, подальшу інтеграцію з ЄС, продовження реформи митниці, судів, у податковій сфері, на транспорті тощо.


Фракцією «Народний фронт» до парламенту внесено законопроект про скасування ввізного мита з імпортних авто, що стимулюватиме розвиток економіки та зробить автівки більш доступними для населення, малого і середнього бізнесу.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк звернувся до Президента з проханням невідкладно запропонувати кандидата на посаду Генерального прокурора за прозорою конкурсною процедурою, щоб новий Генпрокурор був деполітизований та віддалений від олігархічних джерел.


Фракція «Самопоміч» також наполягає на створенні у парламенті ТСК щодо розслідування так званого офшорного скандалу та оновити склад ЦВК.


Пріоритетними напрямами у діяльності нового уряду мають стати земельна реформа та врегулювання оподаткування у сільському господарстві, у підприємницькій діяльності. Про це заявив на погоджувальній раді перший заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.


Фракція «Батьківщина», за його словами, розробила проект закону про деофшоризацію і вносить його до парламенту для напрацювання узгодженого варіанта, а також пропонує створити робочу групу для узгодження змін у податковому законодавстві. Серед інших вимог «Батьківщини» до нового уряду — врегулювати тарифну політику, скасувати податок із пенсій та індексація доходів громадян. Сергій Соболєв заявив, що фракція і надалі буде «цивілізованою опозицією», яка пропонуватиме шлях виходу із кризи.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко наголосив, що людей нині турбує насамперед те, як вижити за 1200 гривень пенсії чи зарплати на місяць. На його думку, новий уряд мусить провести індексацію зарплат і пенсій відповідно до інфляції та зростання цін. «Якщо це популізм, то ми всі повинні стати популістами, бо неможливо за такого зростання цін прожити за пенсію у 1200—1500 гривень», — сказав політик. Опозиційний блок також наполягає прийняти зміни до Податкового кодексу.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко привітав відставку Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. «Але однієї відставки недостатньо для подолання кризи у країні», — сказав він.


Радикали пропонують після голосування за відставку прем’єра прийняти в парламенті закон про створення ТСК щодо реєстрації Президентом України компаній в офшорних зонах.


Олег Ляшко закликав Петра Порошенка у вівторок прийти до парламенту, прозвітувати перед українським суспільством та надати відповіді на запитання, які турбують громадян. Фракція Радикальної партії також вимагає обрати за прозорою процедурою нового Генпрокурора, відправити у відставку з посади Голови НБУ Валерію Гонтареву та шістьох суддів Конституційного Суду, котрі продовжують працювати з часів Януковича.


Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар закликав нову коаліцію виписати чіткий план дій до кінця року та сформувати новий склад уряду із авторитетних людей, професіоналів, які знають, як навести лад у кожній галузі економіки. На його думку, другий етап реформи настане тоді, коли люди отримуватимуть нормальні зарплати і пенсії, створюватимуться нові робочі місця.


Голова депутатської групи «Воля Народу» Ярослав Москаленко звернув увагу на те, що новий уряд має працювати над зростанням доходів громадян, соціальним захистом та відновленням конституційних прав чорнобильців. Депутатська група також вимагає подолати вето Президента на закон про фінансування профтехосвіти з держбюджету.


Жодних посад в обмін на відставку


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк не вимагав призначити його на жодну іншу посаду в обмін на свою відставку. Про це повідомив лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко у коментарі журналістам перед погоджувальною радою.


«Можу вам сказати як учасник багатомісячних переговорів, що прем’єр не висував жодних кадрових умов в обмін на свою відставку», — сказав він. Ю. Луценко також заявив, що в новому уряді у «Народного фронту» буде більше міністерських посад, аніж нині, і що він не хоче бути Генеральним прокурором, але готовий.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:


— Я розраховую на те, що буде утворена коаліція, яка дозволить сформувати так владу, яка буде ефективною і зможе відповідати якістю, сучасністю на ті виклики, які є на сьогодні.

 

 

Андрій Парубій, Володимир Гройсман.

 

Андрій Іванчук, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Сергій Рибалка, Сергій Власенко, Сергій Пашинський.

 

Оксана Сироїд, Степан Кубів, Юрій Бойко, Олег Ляшко.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.