Попри результати референдуму у Нідерландах, Угода про асоціацію України та Європейського Союзу продовжує діяти, а євроінтеграційний курс держави є незмінним. На цьому Президент Петро Порошенко наголосив в інтерв’ю українським телеканалам.


Президент також зазначив, що найближчим часом очікує рішення Єврокомісії про передачу законодавчих пропозицій до Ради Європейського Союзу і Європейського Парламенту щодо запровадження безвізового режиму для українців. У підтримці надання безвізового режиму для громадян України під час телефонної розмови Петра Порошенка запевнив і Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. За словами Петра Порошенка, справжньою метою проведення референдуму в Нідерландах є атака на ЄС та європейські цінності.


Коментуючи «офшорний скандал», Порошенко зауважив, що спроби забороняти офшорні компанії призводили лише до збільшення їх кількості. «Це абсолютно тупиковий шлях», — переконаний керманич. Він розповів, які кроки у проведенні процесу деофшоризації та запровадження прозорих правил для ведення бізнесу в Україні буде зроблено найближчим часом.


Глава держави повідомив також, що найближчим часом забезпечить внесення до Верховної Ради законопроектів щодо запровадження статусу іноземних контрольованих компаній. Суть таких нововведень у наступному: незалежно від того, зареєстрована компанія в Україні чи за кордоном, якщо вона прямо чи опосередковано належить українському резидентові і якщо рівень оподаткування в цій країні вдвічі або більше нижчий, ніж ставка українських податків, податки потрібно сплатити в Україну. Президент підкреслив, що додатково до цих заходів мають бути зроблені кроки щодо гармонізації податкового законодавства.


Петро Порошенко також наголосив на необхідності забезпечити голосування в парламенті конституційної судової реформи, яка дасть можливість створити прозору та ефективну судову систему з глибинним та повним перезавантаженням системи судів, прийняттям у новій редакції закону «Про судоустрій» та забезпеченням права на справедливий суд і для українських громадян, і для українського бізнесу.


Петро Порошенко також зазначив, що вдячний журналістському консорціуму, який «провів надзвичайно велику роботу для того, щоб світ став прозорішим, фінансовий світ став іншим».


Щодо прізвища глави держави, яке серед інших містилося в оприлюдненій інформації, то, за словами П. Порошенка, його позиції кардинально відрізняються від решти осіб.


«Я публічно доручив своїм юридичним та фінансовим радникам забезпечити створення структури в координації з однією з найбільших інвестиційних структур світу для того, щоб забезпечити передачу в довірчу власність моїх активів. Нині я вже маю можливість розкрити цю інформацію — це Rothschіld. Це не просто управління. На сьогоднішній день я позбавлений будь-якої можливості впливу, отримання інформації. Це гарантовано кількасотрічною історією будинку Rothschіld», — наголосив Президент.


За словами керманича, ця компанія, створювалась виключно з метою передачі в довірчу власність, як він і обіцяв під час виборчої кампанії. «Компанія не має жодної копійки, жодного пенсу фінансових перерахувань. Так само не наповнювався і її статутний фонд, — запевнив Президент. — Менеджмент компанії, після вступу в дію угоди про довірчу власність, буде змінено на представників, яких призначить Rothschіld. Жодного впливу на них ні я, ні будь-які інші мої представники не можуть мати і не будуть».


«Позиція, задекларована мною, підтверджує: мої кроки були спрямовані на максимальну транспарентність, прозорість, максимальне забезпечення податкових інтересів України. Все оподаткування активів, які перебуватимуть у довірчій власності, відбуватиметься за українським законодавством і в Україні», — підкреслив Петро Порошенко і додав, що підписання угоди про довірчу власність після тривалих консультацій відбулося 14 січня.

 

ДОСЛІВНО

 

Президент Петро ПОРОШЕНКО:


«Міністерству фінансів, Державній фіскальній службі доручено забезпечити приєднання нашої країни до Міжнародної міжвідомчої конвенції із забезпечення доступу України до рахунків-нерезидентів. Після підписання цієї конвенції, а це має відбутись не пізніше 1 січня 2017 року, ми автоматично отримуватимемо інформацію з усього світу про рахунки, відкриті в будь-якому банку світу українськими резидентами».