Те, про що говорили останні два місяці, сталося: прем’єр Арсеній Яценюк заявив про відставку, що відкриває шлях до формування нової коаліції та обрання нових глави уряду та Кабінету Міністрів.


«Я прийняв рішення скласти повноваження Прем’єр-міністра України. У вівторок, 12 квітня, подання буде внесено до Верховної Ради», — сказав у своєму зверненні Арсеній Яценюк і зазначив, що цей крок продиктований не так політичними, як етичними причинами, оскільки «бажання змінити одну особу засліпило політиків і паралізувало їхню волю до реальних змін», а «процес зміни уряду перетворився на бездумний біг на місці».


А. Яценюк зазначив, що, попри беззмістовність звинувачень, він запропонував план виходу з кризи та не раз заявляв, що не тримається за посаду, однак вважав, що не можна допустити дестабілізації виконавчої влади під час війни, а така перспектива неминуча, якщо після відставки не буде негайно обрано новий уряд.


«Розв’язання ситуації нарешті стало досяжним. У парламенті відновлюється коаліційна більшість. Нова угода ґрунтується на цілях і засадах програми нашого Кабінету Міністрів. Парламентська фракція Блоку Петра Порошенка висунула на посаду глави уряду Володимира Гройсмана», — констатував А. Яценюк і наголосив, що, зробивши все для стабільності і спадкоємності курсу, він може передати обов’язки та відповідальність керівника уряду.