Пізно ввечері в неділю колишньому заступнику Генпрокурора Віталію Каську намагалися вручити підозру в шахрайстві, пов’язаному зі службовими квартирами (інформація про те, що підозру вручено, розміщена на офіційному сайті Генпрокуратури. — Авт.), і повістку на допит у ГПУ. А вже вранці в понеділок ця подія стала топ-новиною в ЗМІ. Каменем спотикання послужила сама процедура вручення підозри. А точніше — її інтерпретація сторонами конфлікту.

 

Нагадаємо, заступник Генерального прокурора Віталій Касько в середині лютого звільнився із ГПУ за власним бажанням. Тоді він заявив, що в Генпрокуратурі панують корупція і кругова порука, а будь-які спроби щось змінити показово переслідуються...


Справа проти Віталія Каська є політизованою, а під час так званого розслідування ГПУ порушує норми чинного законодавства України, заявив учора на брифінгу в Києві його адвокат Євген Грушовець.


«Слідчі дії відбувалися в нічний час, що заборонене нормами УПК України. Особи, які здійснювали ці дії, — не представилися. Вони повідомили, що Віталій викликається на допит, незрозуміло в якому виробництві й у якому процесуальному статусі. Вони кричали, що на допит він повинен з’явитися вже сьогодні, якщо я не помиляюся, на 11-ту годину, і при цьому залишили папірці на лобовому склі», — виклав свою версію адвокат.


У свою чергу сам Касько заявив: «Усе, що написано в цих документах, які намагалися вручити й до кінця не вручили, не відповідає дійсності, це необґрунтовано й сфабриковано. Люди, які виступають, використовують неправильні дані для маніпуляції. Я вважаю, що мета цього розслідування — моя дискредитація». Екс-заступник Генпрокурора додав, що жодних викликів від ГПУ по місцю постійного проживання він не отримував. На думку Каська, мета того, що відбувається, — переслідування його за погляди, які він висловлював стосовно реформування в Генпрокуратурі.


Після брифінгу екс-заступник Генпрокурора в супроводі свого адвоката вирушив на допит до ГПУ. Як повідомив Євген Грушовець, вони хочуть дізнатися, в якому виробництві їх викликають і в якому намагалися вручити підозру в здійсненні злочину. Після того, як Касько вийшов із Генпрокуратури, він повідомив, що підозру йому так і не вручили.


А от за словами прокурора ГПУ Владислава Куценка, процедура вручення підозри була виконана згідно з нормами закону. «Мої колеги повністю задокументували факт про повідомлення підозри Віталію Каську, все офіційно знімалося на відеокамеру. Підозра була підписана одним із заступників Генпрокурора України. Наші колеги представилися й показали посвідчення, зачитали текст підозри, виконали процесуальні дії», — сказав Куценко вчора вранці в коментарі каналу «112». І вже вдень на брифінгу в Генпрокуратурі ще раз повторив вищесказане, проілюструвавши згаданим відео. На одному з них видно й чути, як на вулиці в темний час доби зачитують підозру.


Коментуючи цей сюжет, прокурор провів лікнеп для журналістів, пояснивши, що головне не вручити підозру, а повідомити про неї, тобто повідомити особу про підозру. А яким чином — у письмовій формі чи в усній формі — значення не має...


За словами прокурора, Касько підозрюється в махінаціях зі службовими квартирами. Мовляв, він отримував службове житло, прописував туди своїх родичів, потім приватизував квартири... І тепер його підозрюють у незаконному отриманні держмайна в приватну власність.


Куценко просить не політизувати справу Каська, стверджуючи, що така перевірка проводиться й щодо інших працівників ГПУ. «Прокуратура зможе ефективно працювати, коли її не втягуватимуть у політику», — заявив він.


Сьогодні Віталія Каська знову викликали на допит до Генпрокуратури.