У Верховній Раді відбулося засідання Громадської ради з ґендерних питань. Захід відбувався за ініціативи міжфракційного об’єднання (МФО) «Рівні можливості» у співпраці з Національним демократичним інститутом (NDІ).


Громадська рада покликана об’єднати та координувати зусилля народних депутатів, громадських активістів та міжнародних організацій, які працюють над питаннями ґендерної рівності в Україні. У складі Громадської ради сформовано шість тематичних груп, кожну з яких очолює представник МФО «Рівні можливості». Зокрема, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова опікуватиметься питаннями безпеки та миротворчої діяльності. Секретар Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Олена Кондратюк очолить групу «Політична участь». А голова підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Олена Сотник — «Ґендерно-сенситивний парламент».


Крім представників МФО, кожну робочу групу координуватиме представник неурядової організації. Головування здійснюватиметься на основі ротації. Координатором Громадської ради з ґендерних питань стала Лариса Кобелянська.


Громадська ґендерна рада стане постійно діючим органом, який узагальнюватиме інформацію щодо існуючих в Україні програм підтримки ґендерної рівності у різних сферах, а також сприятиме розробці спільної стратегії діяльності МФО «Рівні можливості», громадського сектору, експертного середовища та міжнародних організацій. Це дасть змогу покращити координацію роботи та уникнути дублювання діяльності в одних сферах та прогалин — в інших, і, зрештою, зробити зусилля з подолання нерівності жінок і чоловіків більш ефективними та стратегічно спрямованими.

 


На знімку: народні депутати Марія Іонова та Олена Кондратюк (праворуч).


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.