Саме так можна підсумувати недільні заходи з нагоди 6-ї річниці Смоленської трагедії(авіакатастрофи, що сталася неподалік Смоленська 10 квітня 2010 року). На борту №1 у момент трагедії перебували, зокрема, перша пара Польщі, низка провідних політичних діячів та представників вищого командного складу Збройних сил РП, загалом — 96 осіб.


Цьогоріч поминальні заходи відбувались справді по-іншому. По-перше, у Варшаві вони проходили майже безперервно з ранку до вечора. По-друге, цього  разу на всіх заходах були представники від влади. По-третє, центральне місце відвели загиблому президенту Леху Качинському, а величезні банери ыз зображенням глави держави в 2005—2010 рр. та його дружини Марії з’явилися на багатьох будівлях польської столиці.


Але найважливіше — це атмосфера жалобних урочистостей, а також головні посили, які, поза сумнівом, визначатимуть ставлення польського політикуму і суспільства до теми Смоленської катастрофи в польському дискурсі на найближчу перспективу. Політологи із жалем констатують, що ця трагедія, яка ділила поляків упродовж попередніх років, й надалі може залишитися «яблуком розбрату», перш за все, навколо питань: чим було 10 квітня (катастрофою чи замахом) та хто винен?


Експерти віддають належне спробі президента Анджея Дуди консолідувати, наводячи заклик глави держави до «взаємного вибачення всіх непотрібних, а перш за все несправедливих слів, усіх проявів обурливої поведінки та моментів приниження», що мали місце невдовзі після поховання загиблих. На переконання А. Дуди, «якщо зі Смоленської трагедії можна винести щось добре, то це повинна бути єдність, солідарність, взаємна доброзичливість і взаємоповага», які в квітневі дні 2010 року демонстрували поляки, об’єднавшись у спільному горі.


Проте політологи звертають увагу, що виважені й правильні декларації А. Дуди нівелювали висловлювання лідера правлячої партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського (брата-близнюка трагічно загиблого президента). Лідер ПіС наголосив, зокрема, що «вибачення потрібне, але після визнання провини і відповідного покарання», та повідомив учасникам багатотисячної маніфестації, що тільки з приходом його партії до влади почалися справжні розслідування катастрофи. Польські ЗМІ цитують також інші слова Я. Качинського: «За цю трагедію, не залежно від причин, хтось відповідає, принаймні морально. Відповідає за це... уряд Дональда Туска (нині президент Європейської Ради, прем’єр-міністр Польщі у 2007—2014 рр.).


За словами керівника партії влади, має бути державна політика вшанування пам’яті загиблих під Смоленськом у формі «нових пам’ятників, назв вулиць, площ...», а також правди про Смоленську трагедію у книжках та підручниках.

Варшава.

 


На знімку: лідер партії «Право й справедливість» Ярослав Качинський виступає під час жалобних заходів з нагоди шостої річниці Смоленської катастрофи перед Президентським палацом у Варшаві.


Фото PAP/Укрінформ.