Відбулася зустріч в. о. Президента України, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером (на знімку).

Сторони наголосили на тому, що Україну та Канаду поєднують «особливо теплі та дружні відносини, адже Українська діаспора налічує понад мільйон українців». Крім того, сторони обговорили ситуацію, що склалася в Україні.

За словами О. Турчинова, не маючи жодних аргументів, Російська Федерація окупувала Крим, який є частиною суверенної території України. «Сьогодні ми робимо все, щоб мирним шляхом розв’язати цю проблему», — сказав він, наголосивши, що нашій країні потрібна не лише моральна, а і реальна військово-технічна підтримка з боку наших стратегічних партнерів і гарантів суверенності та територіальної цілісності України.

О. Турчинов також наголосив, що сьогодні протистояння між Україною та Росією — «це проблема не лише України, а виклик усьому цивілізованому світу». «Своїми діями Путін ставить під сумнів всю систему світової безпеки. Це спроба змінити світовий порядок, створивши новий, де пануватиме агресія та мова зброї», — зазначив керівник парламенту, підкресливши, що незалежно від реакції світу, українці готові захищати свою країну.

У свою чергу, С. Гарпер наголосив на тому, що дії Росії в Криму є дуже небезпечними. «Те, що відбувається в Криму, — порушення Конституції, територіальної цілісності та суверенності незалежної держави», — сказав він, додавши, що референдум, який відбувся на півострові — «лише прикриття для російської окупації Криму». Окрім того, прем’єр-міністр Канади наголосив на тому, що агресія Росії в Криму є причиною для серйозного реагування всієї світової спільноти.

Ці питання, за словами канадського прем’єра, мають обговорюватись найближчим часом під час засідання Великої  Сімки.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер:

«З режимом Путіна не може бути нормальних стосунків, поки Крим залишається незаконно окупованим».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.