У миргородському будинку на вулиці Незалежності, 29/14 капітально відремонтували ліфти. Його мешканці переконані: такий масштабний проект вартістю майже 700 тисяч гривень удалося реалізувати тільки завдяки тому, що свого часу створили об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Хорол".

 

Власне, про свою дев'ятиповерхову "рукавичку" вони дбали завжди. Адже зведений 30 років тому будинок був кооперативним. Однак зібраних коштів раніше зазвичай вистачало тільки, щоб залатати ту чи іншу "дірку". Зрештою, 2008 року власники помешкань згуртувалися в ОСББ. Відтоді стали справжніми господарями не лише родинних "гніздечок". Їхнє об'єднання приватизувало 60 соток прибудинкової території, одержало державний акт на цю землю.

 

Мешканці будинку на умовах співфінансування з Миргородською міською радою поміняли на сучасні, пластикові, підвідні труби водогону (понад 100 метрів), встановили новий теплообмінник. Але невдовзі стало зрозуміло, що без капітального ремонту ліфтів із заміною обладнання, що вже відслужило свій вік, також не обійтися. Однак потрібна для цього сума видавалася непідйомною. Та якщо за таких умов у деяких будинках "добиті" ліфти просто відключають, то "хорольці", як то кажуть, рук не опустили.

 

Перемігши у конкурсі, їхнє ОСББ стало учасником згаданого проекту, що також передбачав співфінансування самих мешканців, міськради та міжнародних організацій, які залучають кошти Євросоюзу й ООН. При цьому співвласникам будинку довелося відшукати у своїх гаманцях загалом тільки 115 тисяч гривень -- левову частку витрат із модернізації ліфтів узяли на себе їхні партнери. Позбувшись, певно, найдошкульнішого "головного болю", мешканці згаданої багатоповерхівки, за словами голови ОСББ "Хорол" Віри РОМАНЕНКО, хочуть подбати про утеплення свого будинку та озеленення довколишньої території.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України